Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

Niet alleen is dit een van de jongste congregaties in dit overzicht, het is ook de congregatie met het meest beperkte werkgebied in Nederland van allemaal. Slechts de toevallige ontmoeting in Valencia van een Boxtelse pastoor en een Spaanse priester zorgde ervoor dat er zich ooit een kleine communiteit van “Spaanse Zusters” in Nederland heeft gevestigd.

De Obreras de la Cruz ofwel Werksters van het Kruis zijn gewijde leken, die hulp en bijstand geven in allerlei burgerlijke en pastorale taken. De zusters werken in educatieve, spirituele en sociaal-culturele centra, in zieken- en bejaardenhuizen en in het sociale en parochiële werk

Hun congregatie werd in 1934 in Spanje opgericht door de Vicente Garrido, pastoor in Valencia. Dertig jaar later, in 1964 (er werkten toen al meer dan vijf jaar zusters in Boxtel), verleende het bisdom goedkeuring aan het Instituto Secular Obreras de la Cruz. In 1971 volgde ook de plechtige goedkeuring door het Vaticaan.

De zusters kennen meerdere vormen van zusterlijk samenleven, zowel in communiteiten als in hun eigen familie. Ze dragen geen habijt.

Behalve het Klooster van de Spaanse zusters in Boxtel (sinds 1958) zijn er geen andere communiteiten in Nederland. Lees het verhaal van Marie-José Spijkers hierover. Daarbuiten vind je ze natuurlijk in Spanje, maar ook in Italië, Bolivia, Brazilië en Chili.

Foto’s
Vicente Garrido, stichter van de Obreras de la Cruz. Bron: Website Spaanse Zusters.
Boxtel, Spaanse zuster aan het werk in het bejaardencentrum, 1958. Fotograaf: Fotopersbureau Het Zuiden. Bron: BHIC, fotonr. 1901-001848.

Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Artikel Brabants Centrum dd 2-10-2008 door Marc Cleutjens.
Website Obreras de la Cruz I.S.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.