Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Maartenskerk in Tilburg

RK kerken

Het rijke roomse leven uitte zich onder andere in een groot aantal kerkelijke bouwprojecten. Ook in Brabant schoten overal godshuizen uit de grond, vooral in de grote steden. De St. Maartenskerk, geopend in de jaren zestig, was echter geen lang leven beschoren. In 1983 werd het moderne gebouw van architect Schijvens gesloopt.

De St. Maartenskerk
De St. Maartenskerk in 1964 (foto: A.C. Teuns.
Bron: collectie Regionaal Archief Tilburg)


Volgens de Piusalmanak was het op 15 april 1961, dat de heer M.J.M. Vogels werd benoemd om de parochie St. Maarten leven in te blazen. Hij was de zogeheten 'bouwpastoor'. Een kerk was er toen dus nog niet. Hiernaast zien we pastoor Vogels tijdens het begin van de bouw, terwijl hij de eerste steen zegent.

In 1964 opende de St. Maartenskerk (ook wel H. Martinus) de deuren, na te zijn ingewijd door de bisschop van Den Bosch mgr. W. Bekkers. Vervolgens heeft dit bijzonder moderne godshuis, gelegen aan de Professor Verbernelaan, het een kleine twintig jaar volgehouden als plek van preek en gebed.

Bouwpastoor Vogels
Bouwpastoor M.J.M. Vogels
(foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


8

Reacties (8)

L.Donders zei op 17 december 2017 om 11:52 uur

Ik heb n communie prentje gevonden in een boek van ingeborg sleddens
ze heeft haar communie gedaan op 1 juni 1980 in de st maartens kerk

Lisette KuijperBHIC zei op 18 december 2017 om 11:32 uur

Wat leuk dat je zo'n communieprentje hebt gevonden, L. Donders! Kwam je zelf toevallig ook weleens in de St. Maartenskerk of niet? Heb je er zelf nog herinneringen aan?

C.Schijvens zei op 29 mei 2020 om 16:36 uur

Voor meer informatie kun je kijken op www.josschijvens.nl Jos Schijvens was de architect van deze kerk.

L. zei op 5 november 2023 om 12:58 uur

Hallo , ...Late reactie...Nee kom niet uit Tilburg, maar heb op de rommelmarkt in drunen van haar een boekje gevonden waarin dit prentje.
Ze heeft in 1980 haar communie gedaan in de st Maartens kerk.
Als iemand haar kent zo ik t graag willen opsturen.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 november 2023 om 09:04 uur

Dank nog voor deze aanvulling, L. Donders. Dan is het voor nu afwachten, of hier nog iemand reageert die Sleddens kent, en het communieprentje zo zijn weg terugvindt.

Char zei op 23 februari 2024 om 18:37 uur

Hoi, ik ken haar goed. Leuk om in contact te komen en haar het communie prentje weer terug te kunnen geven. Mooi verhaal dit!

Han Aertssen- de Rooij zei op 4 maart 2024 om 20:06 uur

Mijn ouders zijn in de Hogeschoollaan komen wonen vanwege de gezinsuitbreiding. Ik was 5 jaar. Er was nog geen kleuterschool of kerk. Als ik het me goed herinner heb ik eerst nog een half jaartje bij mijn oma doorgebracht zodat ik bij de nonnen van Maria Goretti naar de kleuterschool kon. Daarna werd er een donkergroene barak geplaatst als kleuterschool volgens mij. Dat zie ik nergens terug op foto's. Wel heb ik de barakken teruggezien die tegenover het Paulus zijn geplaatst. Ik heb daar ook nog de 2e en 3e klas gedaan. Maar volgens mij de 1e klas in de groene barak. Die stond dichter bij de flat van de Hogeschoollaan.
Mijn eerste communie heb ik gedaan in de Sint Maartenskerk. Ik heb hele fijne herinneringen aan die prachtige kerk. Het licht door de glas-in-lood ramen, de overzichtelijke en gezellige ruimte en de openheid. We hadden op zaterdag voor school catechismus als ik me goed herinner. Nog gezongen op het podium. Ik wilde heel graag misdienaar worden maar mijn ouders waren niet zo heel gelovig. Ik vind het ontzettend verdrietig dat de kerk is afgebroken. Waar ik zo'n korte tijd toneel fijne herinneringen aan heb.
Vriendelijke groet,
Han Aertssen- de Rooij.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 5 maart 2024 om 14:18 uur

Bedankt Han voor deze reactie, waaruit wel blijkt dat het nog om heel levendige herinneringen gaat. Ook fijn om nu wat meer informatie te hebben over die vroegere tijd. Misschien dat hier nog mensen reageren die zich de donkergroene barak bijvoorbeeld nog herinneren.

Bij onze collega's van het Regionaal Archief Tilburg vond ik nog wel wat foto's, o.a. deze van de bouw van de kerk https://hdl.handle.net/21.12103/f55d289a-9b88-4045-96be-846c2284644d

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.