Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Jacobuskerk in Eindhoven

RK kerken

Niet alle kerken in Brabant was een lang leven beschoren, maar de Jacobuskerk spant wel de kroon. De reden waarom dit godshuis de deuren sloot was dan ook vrij opmerkelijk.


Interieur van de H. Jacobuskerk, foto: Job van NesInterieur van de St. Jacobuskerk (Foto: © Job van Nes, 1969, bron: reliwiki.nl)

De parochiekerk H. Jacobus de Oudere was een sobere, moderne kerk met vrijstaande klokkentoren. Overal in Brabant schoten toen kerken in die stijl uit de grond. Vooral in de steden groeide de bevolking en daarmee de 'werklast' van pastoors aanzienlijk. Zo ook in Eindhoven, een stad die na de oorlog al gauw ruim 40 kerken telde. De bouw van de St. Jacobuskerk vond plaats in de jaren 1968 en 1969. De locatie was de nieuwe wijk Woensel.

De verf was echter nog niet opgedroogd of de kerk moest alweer het veld ruimen. In 1973 werd hij aan de eredienst onttrokken en de parochie opgeheven.

De reden? Geld: of beter gezegd een gebrek daaraan. Toen met de bouw werd begonnen was kennelijk nog niet het volledige bedrag beschikbaar om de kerk volledig af te betalen. Dat lukte ook nadien niet, althans onvoldoende. Een nieuwe koper werd hetzelfde jaar gevonden. De roomse kerk kwam in protestantse handen, die van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt om precies te zijn.

Voor de rest is over de Jacobuskerk helaas maar weinig informatie te vinden. Maar jij kunt ons natuurlijk vast meer vertellen, net als over het leven in de parochie en de priesters met wie je te maken had. Als gelovige had je vroeger natuurlijk bij allerlei gelegenheden te maken met meneer pastoor, soms ook met zijn kapelaan. Je kunt je verhalen over dat rijke roomse leven met ons delen, door hieronder te reageren op dit verhaal.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.