Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Annakerk in Tilburg

RK kerken

De St. Annakerk aan de Capucijnenstraat was sinds de ingebruikname in 1899 het middelpunt van een parochie, die zich had afgesplitst van de Korvelse kerkgemeenschap.

Het imposante, neogotische gebouw dat zo beeldbepalend werd voor de stad, bestaat helaas niet meer. In 1970 raakte het buiten gebruik als godshuis en drie jaar later volgde de sloop. Vergeleken met andere Brabantse kerken viel het doek dus redelijk vroeg.

Een van de pastoors van deze kerk was de priester H.G. Remy. Hij kwam in 1952, op 46-jarige leeftijd naar de parochie en kreeg in de jaren vijftig hulp van de kapelaans P.L. Brands en Jack Snackers. Uit de Piusalmanak blijkt dat dit pastoraal team toen maar liefst 5100 zielen had om voor te zorgen. En wie herinnert zich pastoor P.H.M. Moeskops bijvoorbeeld nog, die in 1956 zijn eerste H. Mis opdroeg in de Sint Annakerk?
De St. AnnakerkDe St. Annakerk, 1920 (foto: collectie Regionaal Archief Tilburg, id.nr. 000335)
Kapelaan Jack SnackersJack Snackers tijdens een internationale Pax Christi wandeltocht. Hij werd in 1955 benoemd tot kapelaan van de St. Annakerk. (Foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2b2746) Pastoor MoeskopsP.H.M. Moeskops (tweede van links, staand), de latere pastoor van de St. Annakerk, in zijn jongere jaren als kapelaan. (Foto: collectie BHIC, id.nr. 1910-001468)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.