Eén van die dorpen is Strijp, nu vooral bekend vanwege de grote complexen die Philips er heeft neergezet. Maar Strijp is geen product van de industriële revolutie. Al in 1402 stond hier een kerk die gewijd was aan de H. Trudo. Zoals in zoveel Brabantse dorpen is het middeleeuwse godshuis in de negentiende eeuw afgebroken en vervangen door een neogotische kerk.
Dat gebeurde in 1887. En al is de kerk relatief jong, hij kent al een bewogen geschiedenis. In 1936 woedde er een verwoestende brand.
Vanaf 1938 werd de kerk heropgebouwd, met een toren en twee extra zijbeuken. Maar in 1944 legden vliegtuigbommen het gebouw opnieuw in puin. De herbouw startte in 1949.
De ‘oorspronkelijke’ Strijpse kerk staat er dus niet meer, maar desondanks is hij een van de belangrijkste rijksmonumenten in Eindhoven.
Wat kun jij je nog herinneren van het rijke roomse leven in en rondom de Sint Trudokerk? Wie droeg daar vroeger de H. Mis op, wie doopte al die kinderen, onder wiens toeziend oog deden jij of je (klein)kinderen de eerste communie en, later misschien ook nog wel, het vormsel?
Hiernaast zien we bijvoorbeeld pastoor J.P.A. Janssens, die in 1954 werd benoemd en ook in de jaren zestig het gezicht was van de Sint Trudokerk.
Kapelaans uit de tijd van pastoor Janssens waren onder andere de priesters J.J. de Jonge en J.L. Wijnen.
Reactie toevoegen