Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint-Catharinakerk in Eindhoven

RK kerken

Al eeuwenlang staat er in het hart van Eindhoven een kerk. Van de middeleeuwse Catharinakerk resteren slechts de fundamenten, maar die zijn zichtbaar gemaakt, vlak vóór de neogotische naamgenoot, die er florissant bij staat.

De Catharinakerk op een 19e eeuwse gravure (bron: Katholieke Illustratie 1874-1875, p. 173)
De Sint-Catharinakerk

In de Middeleeuwen was de Catharinakerk een soort gemeenschapshuis voor het kleine stadje Eindhoven. Zoals veel kerken was het de enige grote stenen ruimte waar de inwoners elkaar konden ontmoeten. Die functie heeft de ‘Stadskerk St. Catrien’ nog steeds.

Het beeldbepalende gebouw uit 1867, een hoogtepunt uit het werk van architect P.J.H. Cuypers, vormt nog steeds het hart van Eindhoven en is sinds 1973 eigendom van de gemeente. Er vinden concerten en tentoonstellingen plaats. Ook worden er nog vieringen gehouden.

Eind 2011 maakte het bisdom bekend dat de kerk aan de eredienst zou worden onttrokken, maar in 2013 is dat besluit weer ingetrokken. De kerk behoort sinds 2012 tot de parochie Sint Joris, die het zuiden van Eindhoven omvat.

Maar wie waren tijdens het 'rijke roomse leven' nu eigenlijk het gezicht van de Catharinakerk? Want de kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans.

Pastoor Heezemans (foto: collectie KDC)
Pastoor Heezemans

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor H.F. Heezemans, die in 1945 in de parochie H. Catharina werd ingehaald en deze ook in de jaren vijftig nog bediende. Kapelaans van pastoor Heezemans waren onder anderen W.F.M. Raymakers, G.P.G. Lapidaire en M.L.M. Teulings.

Een andere pastoor waarvan hier een foto wordt getoond is W.J.H. Kaal. We zien hem in zijn hoedanigheid als deken, terwijl hij pastoor Dusée installeert als herder van de parochie H. Vincentius à Paulo.

Illustraties

De Sint-Catharinakerk op een 19e eeuwse gravure (bron: Katholieke Illustratie 1874-1875, p. 173)

Pastoor Heezemans (foto: collectie KDC)
Pastoor Heezemans (helemaal rechts)

Pastoor H.F. Heezemans (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2a12907)

Pastoor-deken W.J.H. Kaal (foto: collectie Eindhoven in Beeld)
Pastoor-deken Kaal (links, staand)

Pastoor Heezemans (helemaal rechts) tijdens de viering van 50 jaar diocesane KAB (Katholieke Arbeiders Beweging). Mgr. Bekkers houdt een toespraak. (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A202)

Pastoor-deken W.J.H. Kaal (links, staand), 1962 (bron: collectie Eindhoven in Beeld, nr. 28592)

14

Reacties (14)

Gerard H.A.A. de Bie zei op 24 september 2016 om 22:47 uur


Ik ontving op 9 januari 1998 een briefkaart met deze gravure er op als verlate kerstkaart van de heer E.J. ( Co ) Werner uit Eindhoven.

Het vreemde is echter dat het dezelfde afbeelding is op de bovenste wolken na en die witte horizontale lettertjes-?-strepen ontbreken ook. Ik zal 'm inscannen en je toesturen.

Op de achterzijde staat alleen "ST. CATHARINAKERK" EINDHOVEN afgedrukt en dus niets van de maker, tijd of de eventuele plek waar het origineel zich bevindt. Wie weet hierover meer ??

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 september 2016 om 13:12 uur

Beste Gerard,
als je hem scant en aan ons opstuurt, dan zal ik het bij deze reacties plaatsen zodat iedereen de briefkaart kan zien. Ik hoop op veel reacties voor je.

Gerard H.A.A. de Bie zei op 15 maart 2017 om 22:00 uur

In 1966 schonk het personeel van de Philipsfabrieken in Eindhoven aan het bedrijf een carillon i.v. m. haar 75 jaar bestaan. De klokken kregen toen een plaats in het Evoluon.

Echter 20 jaar later werden de 12 klokken in maart 1987 weer verplaats en wel naar de toren van de St. Catharinakerk in Eindhoven.
De toren van het Evoluon was te zwak geworden, door verrotting, om het gewicht van het carillon nog te kunnen dragen.
Het transport en in-takelen van de klokken inclusief de grootste; ‘De Meneer Gerard’(3200 kilogram), nam toen bijna een hele dag in beslag.
De Catharinakerk kreeg deze klokken natuurlijk door de altijd nauwe binding van het Philipsbedrijf met de Gemeente Eindhoven; die tevens eigenaar van de Catharinakerk is.
De toenmalige pastoor H. Schröder was blij met de oplossing dat de prachtige klokken in ‘hun’ kerktoren waren komen te hangen.

Annemarie van Geloven zei op 16 maart 2017 om 13:57 uur

Dat moet inderdaad een hele klus zijn geweest. Zijn er nog foto's van die klokken? Ben wel benieuwd naar 'de Meneer Gerard'!

Marilou NillesenBHIC zei op 16 maart 2017 om 15:11 uur

Hierbij de ingestuurde foto's, afkomstig uit uit het Bisdomblad van 27maart 1987, van Gerard de Bie:


Annemarie van Geloven zei op 16 maart 2017 om 15:41 uur

Hartelijk dank Gerard voor je snelle reactie! Heel imposant om die klokken te zien op het moment vóór ze werden opgehesen.
En 'meneer Gerard' vergeet ik niet meer!

Gerard H.A.A. de Bie zei op 16 maart 2017 om 16:59 uur

De klok 'meneer Gerard ' is vernoemd naar : https://nl.wikipedia.org/wiki/Gerard_Philips

Annemarie van Geloven zei op 17 maart 2017 om 09:35 uur

Goed om weer even de levensloop te zien van de oprichter van Philips Gloeilampenfabriek. Dank Gerard!

G.A. Vreugdenhil zei op 6 maart 2019 om 08:33 uur

Wie kan mij helpen?
Ik zoek de originele bouwtekeningen van Cuypers.
Op dit moment heb ik alleen een goede langs doorsnede van Cuypers.
De overige tekeningen zijn in het verleden overgetrokken van oudere versies , vermoedelijk tekeningen van Cuypers.
Alvast bedankt voor de moeite!

Marilou NillesenBHIC zei op 6 maart 2019 om 12:53 uur

Beste G. A. Vreugdenhil, het archief van het werk van Cuypers wordt beheerd door het Nederlands Architectuur Instituut (NAi): https://nai.hetnieuweinstituut.nl/

Je zou een mailtje kunnen sturen naar info@hetnieuweinstituut.nl

Veel succes ermee!

vraagje zei op 5 juni 2020 om 16:18 uur

Weet iemand van welke materialen de kerk is gemaakt?
hoor het graag

Marilou NillesenBHIC zei op 6 juni 2020 om 13:48 uur

Goedemiddag, klik eens op de volgende link, daarin wordt meer verteld over de bouw én over het gebruikte materiaal: https://zoeken.hetnieuweinstituut.nl/nl/projecten/detail/4fa9f21b-c6f3-…

C Marks zei op 9 januari 2022 om 16:04 uur

Geboren in 1953, ook misdienaar geweest zijnde in zowel de "paterskerk" als in de Catharinakerk herinner ik me Deken Heezemans, Deken Kaal en verschillende kapelaans natuurlijk. Ondenkbaar nu, maar een kapelaan kon goed beïnvloeden waar je succesvol heen kon bij het verlaten van de lagere school. De Mulo, de HBS of het Gymnasium.... zelf had je weinig/niks in te brengen. En... achter in de kerk -op het middenpad, voor de deur- stond in de 50-iger jaren nog tijdens de mis , wijdbeens, "de Suisse" of Kerkbaljuw., zoals hiernaast op de foto. -Degenen die dat nog weten zijn ook bijna klaar-

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 januari 2022 om 07:56 uur

Dank voor het reageren, C. Marks. Inderdaad onvoorstelbaar nu, vooral ook die figuur van 'de Suisse' spreekt erg tot de verbeelding. Daar zijn mooie foto's van gemaakt, zoals deze van Bernard van Lieshout, als Suisse van de Catharinakerk: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=1646

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.