Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sacramentskerk in Tilburg

RK kerken

In 1933 werd aan de Ringbaan Oost de kerk van het Allerheiligst Sacrament in gebruik genomen. Zoals vele andere Brabantse kerken overleefde ook deze de naoorlogse ontkerkelijking niet. Het kerkbezoek liep terug, tot op het punt dat het gebouw in 2005 aan de eredienst moest worden onttrokken.

De Sacramentskerk
De Sacramentskerk, ontworpen door M. van Beek (foto: collectie BHIC)


De toekomst van het voormalige godshuis bleef na de sluiting nog jaren onzeker, tot het uiteindelijk werd gesloopt. In oktober 2017 resteerde enkel nog een deel van de toren. Want de bijzondere kopergroene spits, die we hiernaast op de foto zien, was al in 1992 verwijderd.

In de jaren dertig, veertig en vijftig stonden de kerk en parochie onder de hoede van pastoor J.W.A. van Oorschot, die we op de foto hieronder zien. Uit de Piusalmanak blijkt dat zijn benoeming tot pastoor van de Sacramentskerk plaatsvond in 1931 en dat hij dat ambt daar ook in de jaren vijftig nog uitoefende.

Van Oorschot had toen twee kapelaans, A.P.J. Damen (ook hieronder op de foto) en G.P. Hexspoor. 

In 1961 kreeg de Sacramentskerk de priester G. Witlox als pastoor. Maar tot wanneer heeft hij er vervolgens eigenlijk de H. Mis opgedragen? We zijn benieuwd naar je verhalen over het roomse leven van toen.

Pastoor Van Oorschot
Pastoor J.W.A. van Oorschot (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Kapelaan Damen
A.P.J. Damen, kapelaan van de Sacramentskerk in de jaren vijftig, schopte het later tot pastoor. In die hoedanigheid was hij op 21 november 1964 de aangewezen persoon om de nieuw gekozen burgemeester van Volkel, de heer G.J.A. Schampers, toe te spreken. (Foto: © Frans Kuit | Brabant-Collectie, Tilburg University, bron: collectie BHIC, id.nr. 1608-001352)


Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.