Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Pius X kerk in Tilburg

RK kerken

De Pius X kerk werd vernoemd naar de vrome paus die begin twintigste eeuw de scepter zwaaide in Rome en later heilig werd verklaard. Het moderne gebouw werd in 2002 gesloopt en stond aan het Pater van den Elsenplein.

De Pius X-kerk
De H. Pius X in Tilburg: een rooms-katholieke kerk (foto: reliwiki.nl)

De kerk werd ingewijd in 1956 en ontworpen door de architect J. Hurks. Hij ontwierp het godshuis in de moderne, sobere stijl die zo typisch was voor de wederopbouwjaren.

Een pastoors die vele parochianen van toen nog wel zullen herinneren was de priester P.J. van Etten. Hij kwam in februari 1954 naar de parochie Pius X en was daar ook halverwege de jaren zestig nog het vertrouwde gezicht van. In zijn pastorale taken kreeg hij onder andere steun van de kapelaans H. de Beer en J. Lijten.

Pastoor Van Etten
Pastoor P.J. van Etten (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
7

Reacties (7)

P.A.M. van Schaik zei op 30 september 2019 om 14:56 uur

dat was een man waar je mee kon praten als je een probleem had hij begreep je
en dat is er niet meer iedereen denkt aan zijn eigen en denkt Ike ike ike en de rest kan stike hij niet hij pratte met je en komt nu of over een paar dagen met een oplossing nog steeds respect voor hem

Jacqueline de Jong- Wijgerde zei op 16 oktober 2019 om 11:32 uur

Ik ben in 1961 in deze kerk gedoopt en heb er mijn 1e heilige communie gedaan. Pater Rijkuiter en pater van de staak zijn namen die ik mij nog herinner. In 1971 is mijn zusje overleden en is in deze kerk de uitvaart mis gedaan. Zij kwam door een ongeval om het leven, mijn oudste zus was hier ook bij maar heeft het gelukkig overleefd. Ik mocht altijd als ik uit school kwam via de zij ingang de kerk in om voor mijn zussen te bidden. Dit heeft mij erg geholpen indertijd en ben daar nog altijd dankbaar voor.

P.W.J. Schramade zei op 15 juli 2020 om 10:45 uur

Deze kerk/parochie was een kindje van de paters van de Heilige Familie. Bouwpastoor was pater P.J. van Etten, MSF.
Bron: Jansen, 1976, De pater op de pastorie…
Vele jaren waren daar de paters Rijkuiter, vd Staak en Bakker, allen msf, de zielzorgers.
De Piusalmanak 1971 noemt behalve hen ook nog de msf-ers: Hendriks, Hoogeman en Linders.

p.v.schaik zei op 15 juli 2020 om 15:58 uur

ook niet te vergeten pater Linders deze en pastoor van Etten zij waren de bouw stenen van de kerk deze twee zijn mij bijgebleven om dat ik daar iedere vrijdag morgen kategismus van kreeg en ook iets leuks van pastoor van Etten wij waren nog snot apen en stonden achter in de kerk te karten toen pastoor van Etten komt van de preekstoel kwam en terwijl hij preekte komt hij achter in de kerk en wij hadden het niet door tot hij iets luidruchtig zij en dan staan ze hier in de kerk te karten nou dat hebben wij geweten ook voor wij thuis waren wisten ze het thuis al dat was toen iedere dag om 7 uur of half 8 naar de kerk dat was onze straf maar wel een hele leuke tijd deze komt niet meer terug dat de mensen nog voor elkaar klaar staan ook daar stonde ze voor dat je elkaar helpt en steunt

Mariët BruggemanBHIC zei op 17 juli 2020 om 10:37 uur

Bedankt voor jullie toevoegingen, P. Schramade en P. van Schaik. Nu hebben we meteen een aantal namen van paters bij deze kerk.
@P. van Schaik; weet je toevallig nog hoelang jullie straf duurde :). En waren je ouders erg boos?

Theo van Erp zei op 2 november 2020 om 08:42 uur

Ik ben jarenlang misdienaar geweest in deze kerk. Er was ook nog Pater van de Vlucht die erg goed kon schaatsen op de vijvers in het groene woud in de winter.

Een klein familie geheim kwam voort doordat mijn vader ooit gevraagd werd om de pastorie te schilderen. Het schilderen vond plaats op een bloedhete zomerdag. Omdat het zo heet was, kreeg mijn vader dorst en er was alleen miswijn in de kerk. Hij durfde niet van de open fles te drinken want dat zou wel eens opgemerkt kunnen worden. Dus besloot hij maar om een nieuwe fles te openen. Die moest dus wel leeg. Toen we hem op kwamen halen was het schilder werk af en mijn vader zo zat als een toeter. Snel samen naar huis dus zodat niemand er achter zou komen want dat zou schande zijn.

Theo van Erp zei op 2 november 2020 om 08:57 uur

Nog een leuke herinnering is dat de kerkorganist als we bezig waren met opruimen als iedereen de kerk verlaten had soms het thema van de muppet show op het kerkorgel speelde. Dat klonk echt fantastisch op het geweldige orgel in de kerk.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.