Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Petrus Donderskerk in Tilburg

RK kerken

Het is een merkwaardig gezicht, daar aan de Enschotsestraat: een kerktoren naast een appartementengebouw. De toren is van de Willibrorduskerk, die in 2001 werd gesloopt.

De Petrus Donderskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)
De Petrus Donderskerk (foto: BHIC / Paul Huismans, 2014)

Onder de woningen bevindt zich een bescheiden kerkzaal, met meubilair en enkele kunstwerken uit de voormalige Willibrorduskerk. Maar de nieuwe patroon is wel een van de belangrijkste Tilburgers: de zalige Petrus (‘Peerke’) Donders.

3

Reacties (3)

GMVAN zei op 10 april 2016 om 19:11 uur

Van deze Parochie stond ooit een prachtige oude film op youtube over de bouw van de kerk en het jubileum van Pastoor Mannaerts uit 1938 of 1939 waarin de hele wijk inclusief zelfs het vm. woonwagenkampje aan de spoordijk en de kleuter, jongens- en meisjesscholen die de Pastoor met muziek en spel ontvingen.. tót een of ander dom museum de film opkocht en nu kan niemand hem meer zien.. pff.

Isabella Silk zei op 14 februari 2024 om 18:54 uur

wel echt een ongoddelijk klokkenspel wat er van die klokkentoren afkomt, zeg. kan iemand mij het verhaal achter dit onmelodische geluid uitleggen? ik zou tegenwoordig toch gewoon een liedje kiezen. ik word hier niet zo vrolijk van ☹️.

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 februari 2024 om 20:35 uur

Bedankt voor je reactie Isabella. Ik kan je niet precies zeggen waar deze melodie vandaan komt, maar ik vond wel dit filmpje op youtube met een kleine uitleg over het geluid van de klokken. https://www.youtube.com/watch?v=phI32q_HvN0&list=PLX9v0jwO-HUNy57_Xfip5…
Misschien kunnen andere gebruikers van onze website hier nog wat meer over zeggen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.