Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Onze-Lieve-Vrouwekerk in Handel

RK kerken

Handel is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in onze provincie. In de middeleeuwen werd er een kapel gebouwd voor een Mariabeeldje dat in een meidoornstruik was aangetroffen. Deze kapel is uitgegroeid tot de parochiekerk van Handel.



Bij de kerk is nog steeds de bron te zien die op wonderbaarlijke manier opwelde toen met de bouw van het kapelletje werd begonnen. Er was op dit afgelegen stuk land – het dorp Handel bestond nog niet – geen water en Maria zorgde er zelf voor dat er een bron ontsprong. Een bron die bovendien nog eens geneeskrachtig water bleek te bevatten. Overigens heeft deze bron alles te maken met het wijstverschijnsel. Aan de (hoge) westrand van de Peelhorst tussen Oss en Deurne welt water op dat niet kan wegstromen naar de lagere slenkgronden vanwege een ondoordringbare bodemlaag.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Ook in en rond de kerk van Handel is te zien dat het dorp een belangrijk Maria-bedevaartsoord was en nog steeds is. Naast de kerk bevindt zich een park met maar liefst vijftien kapelletjes die scènes uit het leven van Maria uitbeelden. Het zijn de zogenaamde geheimen van de rozenkrans en daarom vormen de kapelletjes samen de Rozenkransweg.

De kerk was het middelpunt van de parochie. Een plek van bezinning, bijpraten over alledaagse dingen en natuurlijk deelname aan de heilige mis. Om alles in goede banen te leiden was er de pastoor. Wat weet je nog te vertellen over deze 'man Gods', of over zijn kapelaan? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Brekelmans. Hij was zowel in de jaren vijftig als zestig het gezicht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hij zal zijn parochianen goed hebben gekend - en zij hem. Over deze en andere zielzorgers uit het 'rijke roomse leven' zijn vast boeiende verhalen te vertellen. Hoe ging dat in Handel? Hieronder kun je al je anekdotes en verhalen met ons delen.


Herdenking 100 jaar geestelijk directeurschap Huize Padua    

Huize Padua te Boekel, 27 oktober 1948: herdenking 100 jaar geestelijk directeurschap Huize Padua door de paters Kapucijnen van Handel. Uiterst links in eerste rij: pastoor J.C. Brekelmans van Handel (BHIC, BCB1273, foto: Fotopersbureau Het Zuiden)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.