Daarna kreeg Mariaheide ook nog een eigen school en een klooster. Zo werd deze ontginningsnederzetting een echt dorp. Pastoor Van Haaren, afkomstig uit een rijke familie, betaalde zowel de huidige kerk als het klooster en de school. Hij zette het dorp op de kaart. Voordat de kerk er was, bestond de naam ‘Mariaheide’ niet eens. Nog steeds spreekt men meestal van ‘De Hei’.
En toch leidde de naam tot onenigheid in 2006 stelde de dorpsraad voor om als officiële naam ‘Maria-Heide’ vast te tellen. De gemeente Veghel ging daar niet op in. Weliswaar kwam de naam pas rond 1909 in zwang, maar een officiële schrijfwijze is toen niet vastgesteld.
Op 22 september 2013 is de parochie opgegaan in de H. Franciscusparochie en wordt zij daarbinnen aangeduid als geloofsgemeenschap O.L.V. van Goede Raad.
Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.
|
Foto: BHIC / Henk Buijks, 2007
|
In de jaren vijftig en zestig waren ze haast overal. Met name in een behoorlijk katholieke provincie als Brabant. Pastoors moesten als ‘herders’ hun ‘kudde’ (de parochianen) een beetje in het gareel houden.
Hoe ging dat in Mariaheide? Wat kun je je nog herinneren over de geestelijken die de parochie daar onder hun hoede hadden?
|
Pastoor H.G.J. Sanders (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a14530) |
Reactie toevoegen