Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De O.L.V.-Hemelvaartkerk in Raamsdonksveer

RK kerken

Ook na 1800 waren er hier en daar nog schuurkerken in Noord-Brabant. Vóór die tijd waren dit katholieke kerken die oogluikend werden toegestaan. Na die tijd hadden katholieken geen reden meer om zich als achtergestelde groep te verbergen in schuren. Tenzij er geen geld was, zoals in Raamsdonksveer.

In 1843 werd Raamsdonksveer eindelijk een zelfstandige parochie. Maar voorlopig was er nog geen geld voor een kerk. Daarom verkocht de weduwe Van Son haar huis met schuur aan de nieuwe parochie. Het huis werd pastorie, de schuur kerk.

Pas in 1862 kon worden begonnen met de bouw van een echte kerk. Het werd een fraai neogotisch gebouw van de befaamde architect Weber. In 1893 werd de kerk uitgebreid om het groeiend aantal kerkgangers te kunnen herbergen. Nu had Raamsdonksveer in plaats van een schuur de meest imposante kerk in de wijde omgeving.

Op 31 oktober 1944 bliezen Duitse troepen de toren op en verwoestten daarmee de hele kerk. Van het puin bouwden de inwoners van ’t Veer een noodkerk. Pas in 1957 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen. Hierin kreeg het oude Mariabeeld, dat als door een wonder gespaard was gebleven, een voorname plaats in de kerk.

Foto: L.M. Tangel, 1999. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 330.111

Foto: L.M. Tangel, 1999. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 330.111

Tot zover het verhaal van de kerk. Welke herinneringen heb je nog aan pastoors en kapelaans? Want de kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.

Denk aan pastoor J. Bekkers, of aan zijn kapelaans P.J.A. van Luyck (hiernaast op de foto) en P.G.J.M. van Velthoven. Zij waren het gezicht van de Hemelvaartkerk in de jaren vijftig. Of herinner je je misschien pastoor A.J.B.M. Douenberg nog? Ook over hem zijn vast nog boeiende verhalen te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

P.J.A. van Luyck, kapelaan van de Hemelvaartkerk in de jaren vijftig (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13917) Kapelaan Van Luyck

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.