Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Montfortkerk in Tilburg

RK kerken

Op 30 april 1967 gaf de bisschop van Den Bosch, mgr. Bluyssen, groen licht voor de oprichting van een nieuwe parochie gewijd aan de heilige Montfort. Een gelijknamige kerk werd in de steigers gezet en deze opende eveneens in '67 de deuren. Locatie: de Corellistraat 231. De bouw van dit godshuis was nodig omdat Tilburg, vooral ook de nieuwe wijk Stokhasselt, flink groeide.


De Montfortkerk was het middelpunt van een nieuwe parochie, gecreëerd op het grondgebied van de parochies van O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen (Heikant) en O.L.Vrouw van de Rozenkrans (Hasselt).

De bouwpastoor met wie het allemaal begon was pater Frits Tesser, kloosternaam Godefridus. Hij kreeg hulp van pater Jacobus Hijnen, die tot in 1971 aan de kerk verbonden was. Gezien de opvallende naam van het godshuis mag het weinig verrassend heten dat Tesser en Hijnen behoorden tot de katholieke congregatie van de Montfortanen ofwel het Gezelschap van Maria. Zij waren dus volgelingen van de heiligverklaarde Franse priester Louis-Marie Grignion de Montfort.

Andere geestelijken uit het vroegere pastorale team van de Montforkerk waren Simon Kuyten, Johnny van Osch, de missionaris Adriaan Stolk, Leo Verbakel en Peter Denneman.

De MontfortkerkKlokkenstoel van de Montfortkerk (foto: Willemjans, 2013. Bron: Wikimedia Commons. GNU Free Documentation License)

 

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.