Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Mariakerk in Bergen op Zoom

RK kerken

'De Maagd', prijkt in koeienletters op de gepleisterde voorgevel van dit oude, neoclassicistische godshuis. Het verkreeg de status van rijksmonument, maar verloor die van katholieke kerk. Het statige gebouw roept bij jou vast nog herinneringen op aan het roomse leven. Deel je verhalen met ons!

De waterstaatskerk H. Maagd Maria aan de Grote Markt (Foto: © Rob Kreukniet 2015, bron: reliwiki.nl, gelicenseerd onder Creative Commons)
De waterstaatskerk H. Maagd Maria aan de Grote Markt (
foto: © Rob Kreukniet 2015, bron: reliwiki.nl, gelicenseerd onder Creative Commons)


De waterstaatskerk H. Maagd Maria werd gebouwd in de jaren 1824-1829 en was een ontwerp van architect J.E.F. Franssen. Hij ontwierp een driebeukige hallenkerk met ionische zuilen. De toren is van 1846. In 1861 was het hoogaltaar gereed en in 1864 kwam er een orgel. De parochiaan kon er ook terecht op een 18e-eeuwse eiken communiebank en in een eiken biechtstoel, beide uit Antwerpen.

Franssens bouwwerk heeft ruim anderhalve eeuw stand gehouden als plek van rooms-katholieke eredienst. Totdat in 1987 werd gekozen voor een andere kerklocatie: de St. Gertrudis, een middeleeuwse kerk aan de overkant van dezelfde markt. Toen een jaar later het altaar werd verwijderd troffen de werklieden daaronder de vergane kist van Jan II van Glymes, heer van Bergen op Zoom (beter bekend als Jan metten Lippen), en 11 kinderen. Zij werden in een nieuwe kist begraven in de Gertrudiskerk [aanvulling 2022, met dank aan Wim Kruf. Redactie]

Na de sluiting kreeg het gebouw, in 1990, een nieuwe bestemming als schouwburg: Theater De Maagd. De glas-in-loodramen bleven intact. Het kerkelijk meubilair was toen al naar de St. Gertrudiskerk verhuisd. Een bijzondere tegelvloer kreeg een nieuwe plek in de Gertrudiskapel.

Maar hoe zat het nou met al die mannen Gods die het vroeger voor het zeggen hadden in de Parochie H. Maagd Maria? Als voormalig parochiaan zul jij je bijvoorbeeld pastoor C. van Dam nog wel herinneren. Uit de Piusalmanak blijkt dat zijn parochie halverwege de jaren vijftig 5300 zielen telde. Niet zo gek, daarom, dat Van Dam ondersteund werd in zijn pastorale taken door twee kapelaans: H. Adriaansens en A. Stulemeyer. In 1955 kreeg de parochie een nieuwe herder: pastoor G.J.M. van Dijk. Ook over hem weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Je kunt die hieronder met ons delen, door in het vak 'Reageer op dit verhaal' een bericht achter te laten.

 

5

Reacties (5)

Marilou NillesenBHIC zei op 15 juli 2019 om 14:45 uur

Onderzoeker Willem Kruf dook in de geschiedenis van vloertegels van diverse kerken, waaronder die van de Mariakerk in Bergen op Zoom. Klik hier om dat verhaal te lezen:

https://www.bhic.nl/media/document/file/tegels-gertrudiskapel-2-3-2015-…

Met veel dank, Willem!

caj van Vlodrop Oomen zei op 15 december 2019 om 16:41 uur

vraag:
Was pastoor van Dam de deken?

Norah zei op 15 december 2019 om 20:10 uur

Februari 1928 stond in een krantenartikel Ch. M. van Dam als deken van Bergen op Zoom genoteerd. Ik weet niet of dit dezelfde was als pastoor van Dam in de latere jaren vijftig....
www.delpher.nl

Willem Kruf zei op 22 december 2019 om 21:02 uur

In het Nieuwsblad van het Zuiden van 16 juli 1941 staat dat het in september aanstaande 25 jaar geleden is dat Dr. Van Dam werd benoemd tot pastoor van de parochie OLV ten Hemelopneming te Bergen op Zoom en deken van het dekenaat Bergen op Zoom. Volgens De Tijd van 3 oktober 1955 ging hij in beide functies met emeritaat op 1 november as.

Marilou NillesenBHIC zei op 23 december 2019 om 10:28 uur

Ah, bedankt voor deze aanvullingen, Willem!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.