Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Maranathakerk in Tilburg

RK kerken

Het is even zoeken. De Maranathakerk aan de Professor Cobbenhagenlaan ligt immers goed in het groen verscholen. Het godshuis staat ook wel bekend onder de naam Wederkomst van Christus en is door de sobere laagbouw tamelijk onopvallend.

De Maranathakerk
De Maranathakerk (foto: reliwiki.nl)


Het gebouw werd ingewijd in 1966 en doet nog steeds dienst als studentenkerk. Op de foto hieronder zien we een van de pastoors van de kerk uit de tijd van het rijke roomse leven, M.G.H. Gelissen. Volgens de Piusalmanak werd deze priester op 15 november 1962 benoemd tot de bouwpastoor die de nieuwe kerkgemeenschap leven in moest blazen.

Wat herinner jij je nog van het roomse leven in en rondom de Maranathakerk en van de geestelijken met wie je vroeger te maken had?

Pastoor Gelissen
Pastoor M.G.H. Gelissen (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


8

Reacties (8)

Leon Leenaarts zei op 13 september 2022 om 17:23 uur

Kan me deze kerk goed herinneren uit mijn jeugd. Een kennis van mujn moeder, Riet Ewen woonde toen met gezin in de pastorie. Dochter Corina zat bij mij op de Sint Maartenschool.

Marilou NillesenBHIC zei op 14 september 2022 om 15:52 uur

Wat leuk om te horen, Leon. Betekent dat je ook wel eens in die pastorie op bezoek bent geweest? En was er een specifieke reden waarom het gezin daar woonde, weet je dat toevallig?

Leon Leenaarts zei op 30 september 2022 om 17:07 uur

Ben zeker vele malen in de pastorie geweest ! Geen idee hoe het gezin Ewen daar beland is geraakt... Kan me herinneren dat mijn moeder een goede vriendin was van Riet Ewen, die nadat haar man overleden was daar is blijven wonen en allerlei klusjes deed tbv de parochie.... Heb het contact verloren sinds toen ik ongeveer 18 jaar was.... De ruimte waar ze woonden was ruim en veel kamers in het verlengde van de gang... Wat is uw connectie ?)

Marilou NillesenBHIC zei op 30 september 2022 om 19:05 uur

Dag Leon, bedankt voor je aanvulling; mooi om op deze manier het verhaal van de pastorie enigszins te reconstrueren (en ik werk bij het BHIC, vandaar dat ik deze berichtjes volg ;)

Gardel Jong A Ten zei op 23 augustus 2023 om 03:07 uur

Pastoor Gelissen heeft mij en mijn tweelingbroer gedoopt in 1964.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 28 augustus 2023 om 14:45 uur

Bedankt voor deze reactie. Wat mooi dat we nu net van deze pastoor een foto op de pagina hebben staan. Kunt u zich pastoor Gelissen nog goed herinneren van latere jaren? Of was toen al een andere priester ingehaald als pastoor van deze parochie?

Gardel Jong A Ten zei op 28 augustus 2023 om 15:13 uur

Ik kan mij pastoor Gelissen heel vaag nog herinneren daar ik toen nog heel jong was (bijna 60 jaar geleden!). Mijn tweelingbroer en ik zijn gedoopt door pastoor Gelissen 2 dagen na onze geboorte. Mijn ouders waren toentertijd studenten aan de Katholieke Hogeschool van Tilburg en waren trouwe bezoekers van pastoor Gelissen daar wij Rooms Katholiek zijn opgevoed.
Een paar weken geleden heb ik een e-mail gestuurd naar de huidige pastoor Mr. Drs. M.J.A.M Peeters STL, waarbij ik een doopbewijs had aangevraagd daar ik Peetvader ben geworden. Helaas gaan de doopboeken maar terug tot 1967. Echter aan de hand van een kopie van het familieboekje waarin het handschrift en de handtekening van pastoor Gelissen stonden, kon na vergelijking met de oude parochieboeken, worden bevestigd dat ik ben gedoopt in De Maranathakerk in Tilburg.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 11 september 2023 om 12:56 uur

Wat mooi dat u na dit aanvullende onderzoek alsnog de bevestiging hebt kunnen krijgen van uw doop in de Maranathakerk! Dank dat u nog wilde reageren. Hartelijke groet,

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.