Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus DCJ

Paters & Nonnen

De stichteres van deze congregatie was Anna Maria Tauscher, een dochter van de lutherse dominee Hermann Traugott Tauscher en de Nederlandse Pauline van den Bosch uit Haarlem. In 1888 bekeerde Anna Maria Tauscher zich in Berlijn tot het katholicisme. In 1891 opende ze in dezelfde stad een tehuis voor kinderen in nood, gewijd aan de H. Jozef.

in 1893 sloten zich hier meerdere vrouwen bij aan, die samen een kloosterleven gingen leiden volgens de regel der Karmelietessen van het Goddelijke Hart van Jesus (Carmel D.C.J.) in navolging van Teresa van Avila. In 1897 werd Anna Maria in Rome door de generaal van de orde der ongeschoeide Karmelietessen in die orde opgenomen en kreeg als ordenaam Maria-Theresia van de Heilige Jozef.

Het moederhuis van de congregatie werd in 1899 in Sittard gevestigd, nadat Maria-Theresia ook daar een kindertehuis had gesticht. Naar deze plaats wordt de congregatie ook wel aangeduid als Zusters Karmelietessen van Sittard of Zusters van de Kollenberg.

Het duurde nog tot 1904 voor haar congregatie door Rome erkend werd. In datzelfde jaar kwam ook de aansluiting bij de Karmelietessen OCD tot stand. De congregatie breidde zich over heel Europa uit, vanaf 1912 ook in Amerika. Bij de dood van de stichteres in 1938 in Sittard waren er meer dan 1.000 zusters actief in 58 kloosters. Tegenwoordig zijn er nog 54 huizen in 16 landen met ongeveer 550 zusters.

In afwijking van de “gewone” karmelietessen zijn de Karmelietessen van het Goddelijk Hart ook buiten het klooster actief, in zielszorg en maatschappelijk werk. De zusters wijdden zich naast het beschouwende leven ook aan de opvang van kinderen (in kindertehuizen die altijd aan de H. Jozef zijn gewijd) en ouderen, zieken en eenzamen.

In 1930 gaf paus Pius XI de uiteindelijke goedkeuring aan de constituties. Tegenwoordig zijn de Karmelietessen DCJ in zeven landen in Europa aanwezig alsook in de VS, Canada, Nicaragua, Venezuela, Brazilië, Nigeria en Kameroen. In Noord-Brabant hadden zij het klooster Sint Anna in Tilburg, buiten Noord-Brabant waren er vestigingen in Amsterdam, Haarlem, Leiden, Maastricht, Sittard en Vogelenzang.

In 1953 begon het proces tot zaligspreking  voor Maria-Theresia, die op 13 mei 2006 zalig werd verklaard, in de kathedraal van Roermond.

Foto‘s

Anna Maria Tauscher, moeder Maria-Teresa. Bron: website Karmelietessen DCJ.

Twee zusters aan de herfstschoonmaak, 1985. Foto: Fred Steenman. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 1A20639.

Zusters aan het werk in een kindertehuis, c. 1965. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nrs. 2B01186 en 2B01187.

Bron

Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website Karmelietessen DCJ.

4

Reacties (4)

Marian Aarssen zei op 21 november 2020 om 04:45 uur

T.a.v. zr.Gisela,
Beste zr.Gisela,graag als mogelijk is het programma van de laatste dag van de retraite waar ik op 29 november na de avondmaal t./m. Maandag de 30ste november bij U in huis mag vertoeven.Dank U wel en totziens op 29 november a.s.
Steyler groeten,
Marian Aarssen lekezuster

Thijs de LeeuwBHIC zei op 24 november 2020 om 07:31 uur

Beste Marian, dank voor je bericht en welkom. Deze pagina over de karmelietessen is een onderdeel van de website van het Brabants Historisch Informatie Centrum. Er is hier dus geen sprake van een directe link met de congregatie in kwestie. Misschien kun je proberen om zr. Gisela te bereiken via de contactgegevens op de website van de Karmelietessen van het Goddelijk Hart van Jezus. Klik daarvoor op deze link: https://carmeldcj.nl/?p=info&ids=contact

Ik zie dat ze veel mogelijkheden hebben tot contact, van telefonisch en mail tot facebook en whatsapp.

Hartelijke groet,

Diana zei op 17 januari 2022 om 14:35 uur

Is er een archief waarin kinderen staan geregistreerd die hier hebben verbleven?

Norah zei op 17 januari 2022 om 16:13 uur

Je kunt de site proberen die Thijs de Leeuw hiervoor heeft vermeld.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.