Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Heilige Familiekerk in Tilburg

RK kerken

In de jaren van het rijke roomse leven kreeg Brabant er heel wat katholieke kerken bij, die inmiddels gesloopt zijn. Dat roemloos lot trof niet alle godshuizen; ze kregen ook nieuwe bestemmingen. De H. Familiekerk aan de Broekhovense weg in Tilburg helaas niet. In 1974 viel het doek, na precies een halve eeuw van dienst.

Heilige Familiekerk
Heilige Familiekerk en pastorie, 1926 (foto: H. van der Schoot. Bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 000312)

Het gebouw was een ontwerp van architect Jos Donders. Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Op de foto hieronder zien we de priester L.J.M. Kerssemakers, die in 1945 werd ingehaald als pastoor van de H. Familiekerk. Vele jaren heeft hij de parochie bediend, minstens tot halverwege de jaren zestig zo blijkt uit de Piusalmanak. Uit diezelfde bron kunnen we ook opmaken hoe omvangrijk zijn pastorale taak toen was. Zo telde de parochie halverwege de jaren vijftig 7325 leden. Niet zo gek daarom, dat Kerssemakers destijds hulp kreeg van kapelaans. Dat waren de priesters W.A. Hulsen en Adr. Kuijpers.

Pastoor Kerssemakers
Pastoor L.J.M. Kerssemakers (bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)
6

Reacties (6)

Hans Nouwens zei op 9 augustus 2018 om 22:22 uur

De Lagere School, Parochie Broekhoven II.
Slechts de eerste klas heb ik op deze school meegemaakt. Het was een echt katholieke school en er stonden fraters voor de klas.
Onze frater kon ‘toveren’. Hij toverde uit het niets zomaar een reep chocolade. Die reep werd in 40 stukjes gedeeld en ieder kind kreeg een stukje getoverde chocolade. Nou, of dat indruk maakte!
De school stond naast de kerk Broekhoven II.
Ik heb dat stukje op schoolbank.nl geplaatst en op 1 sept 2005 ontving ik van Frater André de Veer de volgende e-mail reactie: Ik was die Frater, schrijft hij, en ik ben momenteel met vakantie in Nederland want ik werk al vele jaren in Indonesië. Ik zou je wel en dikke reep chocolade willen sturen om dat kleine blokje goed te maken.
Dat was geweldig om zo'n reactie te krijgen.

Mariët BruggemanBHIC zei op 10 augustus 2018 om 09:46 uur

Wat een mooi verhaal Hans, en wat leuk dat 'jullie frater' jaren later nog reageerde en dan ook nog zo origineel. Wat een reep chocolade al niet kan doen !

Gerard de Veer zei op 30 maart 2024 om 18:33 uur

Hallo,

Ik ben bang dat 1-9-2005 niet klopt, Frater Adelbertus was een neef van mijn vader. Ik heb hem 1956 gekend in de eerste klas. Ik ben wel altijd benieuwd geweest naar hem, om dezelfde achternaam maar ik moest de 1ste klas overdoen en kwam toen bij Frater Angilo.

Hans nouwens zei op 30 maart 2024 om 18:59 uur

Beste Gerard de Veer,
De originele reactie uit 2005 kan ik niet meer vinden.
Maar deze nog wel.
Op 19 dec 2005 ontving ik van andredeveer@hotmail.com de beste wensen voor de komende feestdagen.

Dat eerste bericht was een aantal maanden daarvoor. Ik denk dat het wel klopt.

Gererd de Veer zei op 30 maart 2024 om 19:05 uur

Mag ik het email adres gebruiken, wij de Veertjes zijn vooruitstrevend en ik heb al een mail gestuurd naar de cogregatie cmm om hem toch nog te ontmoeten ( de tijd tikt van beide kanten)

Hans nouwens zei op 30 maart 2024 om 19:49 uur

Geen probleem lijkt me.
Er zijn ook nog meer mailadressen die dezelfde wensen ontvingen. Als je die wilt hebben, mail mij dan even direct.
hansnouwens@yahoo.com

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.