Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Willibrorduskerk in Waalre

RK kerken

In 2012 vierde de Willibrordusparochie in Waalre het 1300-jarig bestaan. Op haar site geeft de parochie toe dat de oprichting ‘ongeveer’ in 712 plaatsvond. Maar dat de parochie bijzonder oude papieren heeft, staat wel vast.


Waalre wordt namelijk genoemd in het oudste geschrift over Noord-Brabant. Het is een oorkonde waarin een lokale edelman een stuk grond bij Waalre schenkt aan de H. Willibrord. In die tijd moet er een houten kerkje hebben gestaan, dat rond 1100 werd vervangen door een stenen exemplaar. Deze kerk, aan de tegenwoordige Oude Torenstraat, werd in de vijftiende eeuw vergroot en verbouwd in gotische stijl.

De oude kerk werd in het begin van de twintigste eeuw te klein en in 1929 werd de huidige Willibrorduskerk ingewijd. Naar hun oude kerk keken de katholieken van Waalre niet meer om en gelukkig kocht de gemeente in 1939 het sedertdien behoorlijk vervallen gebouw.
Tijdens de restauratie werden de resten van de romaanse kerk van rond 1100 en van de verbouwingen uit de vijftiende eeuw ontdekt. Deze resten zijn te zien in het huidige gebouw, dat nu een monument is voor alle Brabantse militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de oorlogen daarna zijn gesneuveld.

De parochie kocht in 2014 de oude kerk terug van de gemeente, om er weer kerkdiensten te vieren. Het kerkgebouw aan de Markt werd namelijk langzamerhand te groot…

De oude Willibrorduskerk (foto: L.M. Tangel, 2006. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 901.015)
De oude Willibrorduskerk (foto: L.M. Tangel, 2006. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 901.015)


De ‘nieuwe’ Willibroduskerk (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

De ‘nieuwe’ Willibroduskerk (foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant)

De kerk moest natuurlijk ook worden bemand. Maar wat weet jij eigenlijk nog van mijnheer pastoor en zijn kapelaans? Hoe waren deze mannen Gods nou eigenlijk in de omgang? Denk aan pastoor A.J. de Glas, die in 1932 naar de parochie kwam. Hij was toen 45 jaar. Volgens de Piusalmanak kreeg hij midden jaren vijftig hulp in de uitoefening van zijn pastorale taken door kapelaan H.A.M. Tünissen.

En wat weet je nog te vertellen over die pastoor uit de jaren zestig, de eerwaarde heer W.Th.H. Kolsteren? Hieronder staat hij op de foto tijdens zijn 25-jarige priesterfeest. Herken je hem nog?

Je kunt hieronder je verhalen met ons delen!


Pastoor Kolsteren  

Huldiging bij gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van W.Th.H. Kolsteren, toen nog pastoor van de parochie H. Catharina in Heusden. Het jaar daarna werd hij pastoor in Waalre. (Streekarchief Langstraat Heusden Altena, hsd04236, Fotopersbureau Altena)

 

 

 

6

Reacties (6)

Koen Dircksens zei op 12 december 2018 om 18:57 uur

Kapelaans in Waalre in de jaren veertig: Schoenmakers en De Koning.

Mariët BruggemanBHIC zei op 12 december 2018 om 20:53 uur

Bedankt Koen, voor je reactie. Heb je zelf nog herinneringen aan de beide kapelaans of misschien aan de kerk?

ir T.F. van Dijk zei op 4 september 2019 om 12:30 uur

kapelaan in Waalre op Dolle Dinsdag 5 september 1944:
kapelaan Vogels laat op verzoek van Frans van Dijk, hoofd van de verzetsgroep Waalre de politieman in Duitse dienst L. plechtig zijn eed op Hitler afzweren bij FvD in huis op de toenmalige Stationsstraat.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 september 2019 om 15:48 uur

Indrukwekkende aanvulling, T.F. van Dijk, dank daarvoor. Ik neem aan dat Frans van Dijk familie is? Werd daar na de oorlog nog over gesproken?

ir T.F. van Dijk zei op 4 september 2019 om 17:58 uur

Frans van Dijk was mijn vader.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 september 2019 om 18:49 uur

Ah, duidelijk. Sprak uw vader na de oorlog vaak over het verzet? Of werd daar eerder over gezwegen?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.