
Waalre wordt namelijk genoemd in het oudste geschrift over Noord-Brabant. Het is een oorkonde waarin een lokale edelman een stuk grond bij Waalre schenkt aan de H. Willibrord. In die tijd moet er een houten kerkje hebben gestaan, dat rond 1100 werd vervangen door een stenen exemplaar. Deze kerk, aan de tegenwoordige Oude Torenstraat, werd in de vijftiende eeuw vergroot en verbouwd in gotische stijl.
De oude kerk werd in het begin van de twintigste eeuw te klein en in 1929 werd de huidige Willibrorduskerk ingewijd. Naar hun oude kerk keken de katholieken van Waalre niet meer om en gelukkig kocht de gemeente in 1939 het sedertdien behoorlijk vervallen gebouw.
Tijdens de restauratie werden de resten van de romaanse kerk van rond 1100 en van de verbouwingen uit de vijftiende eeuw ontdekt. Deze resten zijn te zien in het huidige gebouw, dat nu een monument is voor alle Brabantse militairen en verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de oorlogen daarna zijn gesneuveld.

De parochie kocht in 2014 de oude kerk terug van de gemeente, om er weer kerkdiensten te vieren. Het kerkgebouw aan de Markt werd namelijk langzamerhand te groot…
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor pastoor A.J. de Glas, die in 1932 op 45-jarige leeftijd in de parochie werd ingehaald, en ondersteund werd door kapelaan H.A.M. Tünissen. Of aan pastoor W.Th.H. Kolsteren, die de parochie in de jaren zestig bediende.
Foto's
- De oude Willibrorduskerk. Foto: L.M. Tangel, 2006. Bron: Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, nr. 901.015
- Huldiging bij gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van W.Th.H. Kolsteren, toen nog pastoor van de parochie H. Catharina in Heusden. Het jaar daarna werd hij pastoor in Waalre. Foto: Fotopersbureau Altena. Bron: Streekarchief Langstraat Heusden Altena, nr. hsd04236
- De ‘nieuwe’ Willibroduskerk. Bron: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Reactie toevoegen