Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Theresiakerk in Eindhoven

RK kerken

Een kerk kan rijksmonument worden, omdat het een bijzonder gebouw is. Dat is ook het geval met de Theresiakerk in Strijp, maar deze heeft iets extra’s: de interieurschilderingen van Charles Eyck.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


In 1942 schilderde Eyck de naamgeefster van de kerk de, H. Theresia, knielend voor Maria en ook de symbolen van de vier evangelisten. Een jaar later voorzag hij de sacristie van schilderingen van de geboorte en de verrijzenis van Jezus. Ook de imposante afbeelding van Christus die zich achter het altaar bevindt en meteen de aandacht trekt, is van zijn hand. De kerk zelf is van architect M. van Beek en werd gebouwd in 1927, als derde parochiekerk van de snelgroeiende stadswijk Strijp.

Helaas is bovenstaande hoogstwaarschijnlijk onvoldoende om de kerk te behouden: in 2013 is ze aan de eredienst onttrokken.

Oudere generaties zullen zich nog wel pastoor De Beer herinneren, die de parochie in de jaren vijftig en zestig bediende. We zien hem hieronder op de foto. Hij had toen drie kapelaans: H. Hurkmans, A. Klessens en J.F.M. van Oosterhout.

Pastoor De Beer
Pastoor Bernard de Beer (tweede van rechts). Foto: L. v.d. Bergh, bron: Regionaal Archief Tilburg, nr. 049100


18

Reacties (18)

Joep van de Laar zei op 20 januari 2019 om 21:17 uur

In de jaren zestig hadden we ook nog Kapelaan Verhoeven.

Hilde JansmaBHIC zei op 22 januari 2019 om 12:43 uur

Dankjewel voor het doorgeven Joep. Kwam je toen regelmatig in deze kerk, aangezien je de naam van deze kapelaan zo nog weet?

Joep van de Laar zei op 22 januari 2019 om 12:48 uur

Zeker! Ik woonde van 1955 - 1968 in Strijp (Olympialaan, m'n zus woont er nu nog in het vrml. ouderlijk huis). Ik geloof van mijn zevende was ik misdienaar, zong later ook in het Theresiakoor, tot mijn 13e. We noemden pastoor de Beer 'Ijzeren Willem', naar wielrenner Wim van Est; omdat hij altijd opzijn damesfiets kwam aanscheuren.

Hilde JansmaBHIC zei op 23 januari 2019 om 09:01 uur

Wat een passende bijnaam :-) Heb je verder nog goede herinneringen aan je tijd bij deze kerkgemeenschap?

Marianne van Alphen zei op 30 mei 2019 om 14:28 uur

Dag Joep, je kon zo mooi zingen. Op de foto staat de pastoor nog als kapelaan, De andere heren zijn mij onbekend. en zeker niet de namen bij de foto. Ik zong van 1962 tot 1990 in het Theresiakoor

Joep van de Laar zei op 3 juni 2019 om 10:46 uur

Dank voor het compliment, Marianne! Tegenwoordig ben ik meer een krassende kraai. Alleen onder de douche of op de racefiets doe ik wel eens een poging tot iets wat op zingen lijkt. Maar dat is dan van een geheel ander repertoire dan destijds bij het koor.

Liesbeth Janssen- van den Berk zei op 12 januari 2021 om 18:39 uur

Ik was in de jaren zestig samen met mijn tante Betsie als puber de jongste bediende en woonde drie jaar in de pastorie met hele mooie herinneringen aan pastoor de Beer en kapelaan Verhoeven. Werd daar erg verwend. Leerde er etiquette en nog veel meer. Het is een feit dat ik nu al meer dan 30 jaar werkzaam ben als adm. Medewerkster in de parochie van Bergeijk. Dicht bij mijn roots gebleven dus...

Thijs de LeeuwBHIC zei op 19 januari 2021 om 15:44 uur

Wat een bijzondere herinneringen heb jij aan deze kerk Liesbeth, dank voor het delen. En wat leuk dat je nog steeds zo betrokken bent bij het parochiële leven elders. Had je al op jonge leeftijd de wens om zo nauw bij het kerkelijke leven betrokken te zijn of kwam dat pas later? Speelden de pastoor en kapelaan daarin nog een rol in het enthousiasmeren?

Joep van de Laar zei op 19 januari 2021 om 18:50 uur

Hoe lang heeft tante Betsie daar gewoond? Ik kan me haar nog goed herinneren, ze deed altijd de deur open als we bij de pastoor moetsen zijn.

H van Meer zei op 8 februari 2021 om 13:48 uur

Ben ook bij het jongerenkoor geweest olv van Bokhoven (bokkie be)
Mijn vader zat tijdens de Thersiaprocessie als Paus langs de processie...heeft iemand daar soms een foto van ?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 15 februari 2021 om 14:12 uur

@H van Meer: je zou eens kunnen rondkijken/vragen op de website Eindhoven in Beeld. Daar zijn veel foto's te vinden met ook veel reacties:
https://www.eindhoveninbeeld.com/photolist_search.php O.a. diverse foto's van het kinderkoor St. Theresia en ook veel van processies in de stad. Zie ook de fotocollectie van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven: https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&miadt=48&mizig=76&mivi…

Marian Smulders zei op 19 december 2021 om 18:36 uur

Hallo Liesbeth ik was in die jaren vriendin met Anja, wij waren ook vaak bij tante Betsie in de pastorie, hoe gaat het met Anja?

Jan van Haaren zei op 1 oktober 2022 om 16:37 uur

Kwam heel toevallig op deze site; onze Zus: Phily(zusje) van Haaren had vandaag haar intrede gedaan in het Theresiahof...op de terugweg zei ze dat de Kerk op zondagmorgens 0m 09.30 hier de Mis deed....geloof het niet; waarschijnlijk moet dit de Trudokerk zijn? Wat dan ook, heb ook heel mooie herinneringen aan Theresia en de hele buurt...Wij - Annie Cuyten - en ikke zijn hier op 18 februari 1955 getrouwd;en tot 1969 in de Steenbergenstraat gewoond.....
Lijkt me leuk om het interieur nog eens te zien..Groetjes en all the best. Jan van Haaren(Annie Cuyten)

marianne van Alphen zei op 1 oktober 2022 om 22:57 uur

Kapelaan Verhoeven gaf ook blokfluitles en hij nam de tijd om bij aanvang van de hoogmis nieuwe volkszang in te studeen met de beminde gelovigingen
Vam
Van Bockhoven was dirigent van het jongenskoor. Er was nog geen jongerenkoor, ook nooit geweest.
Na van Bockhoven kwam Tonny Baars als dirigent. Hij bracht het Theresiakoor, mannenkoor en jongens en meisjeskoor op een veel hoger niveau Vanaf 1960/1961 mochten meisjes ook lid worden van het Jongenskoor.
Dat ging zo: Dirigent Baars kwam op de meisjesschool luisteren al we aan het zingen waren en pikte er dan de mooie stemmen uit. Ik zat in de 6e klas en mocht ook meedoen. Ik ben altijd blijven zingen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 10 oktober 2022 om 15:34 uur

Bedankt, Jan en Marianne, voor het delen van jullie warme herinneringen aan deze parochie en buurt. Enkele interieurfoto's zijn hier te vinden: https://reliwiki.nl/index.php/Eindhoven,_Carmelitessenstraat_2_-_Theres… en https://www.rhc-eindhoven.nl/collectie?mivast=48&mizig=76&miadt=48&mila…

Nellie van de Ven van der Eerden zei op 26 januari 2023 om 16:01 uur

H.van Meer, ik zag hier je bericht over je vader die als paus mee deed aan de processie van de H. Theresia in de jaren tussen 1952 en 1955 heb ik ook meegedaan aan die processie. Ik was toen tussen de 11 en 15 jaaren heb toen ook op mijn knieen bij de paus gezeten op de zeelsterstraat tegenover de carmelitessenstraat.Helaas heb ik alleen 'n foto van mij als engel en ben eigenlijk al 70 jaar op zoek naar foto's van dit evenement.

Nelleke van melis clement zei op 29 januari 2023 om 20:27 uur

Wij mijn man en ik zijn getrouwd in 1973 door pastoor de Beer wij waren het laatste trouwpaar door hem getrouwd.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 2 februari 2023 om 12:16 uur

Dank Nelleke voor het reageren. Alleen daarom al voor jullie dus een heel bijzondere locatie!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.