Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Petruskerk in Woensel

RK kerken

In 1875 ontsnapte Woensel aan een vreselijke ramp. In september van dat jaar stortte de toren van de Petruskerk in, die nog in aanbouw was. Een deel van de kerk werd verwoest. Niet lang daarna zou de kerk in gebruik worden genomen. Je moet er niet aan denken dat de ramp zich had voltrokken tijdens een mis. Kerken werden toen nog intensief gebruikt en zaten vaak vol.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant
Bron: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant


Architect H.J. van Tulder ontwierp de Petruskerk, die in 1876 in gebruik werd genomen en toen dus geen toren had. Die werd ontworpen door Louis Kooken en kwam pas in 1913 gereed. Sindsdien is de kerk van St. Petrus’ Stoel te Antiochië, zoals de naam officieel luidt, met zijn toren beeldbepalend voor het Eindhovense stadsdeel Woensel. Van buiten is het een doorsnee neogotische kerk, maar van binnen is er veel te zien. Het is te veel om op te noemen.

Het begint al bij de rijk versierde ingang met afbeeldingen van de vier evangelisten en van Petrus’ Stoel. Er is ook nog een tweede ingang, op de plaats van de ingestorte toren. Het interieur is aangekleed met kerkmeubilair, afkomstig uit de H. Hartkerk in Helmond, die in 1955 gesloten werd: altaren, biechtstoelen en met de hand gesneden houten kerkbanken.

Overigens staat de huidige Petruskerk niet op de plaats van de oude. In veel plaatsen werd de oude kerk afgebroken en werd er in de negentiende eeuw op dezelfde plaats een nieuwe gebouwd. In Woensel is in de Oude Torenstraat – het woord zegt het al – nog steeds de toren van de oude kerk te zien die stamt uit de veertiende of vijftiende eeuw. Alleen is de hoge spits er rond 1800 afgewaaid. Blijkbaar heeft Woensel geen geluk met zijn torens.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Op een van de foto's zien we de priester G.J. Suetens, die in 1936 in de parochie H. Petrus werd ingehaald. Kapelaans van pastoor Suetens waren W.F. Bennenbroek en M.J.H. Janssen. Op de andere foto zien we de latere pastoor J.H.C. Verhoeven.

Pastoor Suetens (foto: collectie BHIC)
G.J. Suetens (links) als kapelaan, 1935. Een jaar later werd hij pastoor van de H. Petruskerk. (Foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie BHIC, nr. FCBA02950000)


Pastoor Verhoeven (foto: collectie KDC)
Pastoor J.H.C. Verhoeven (Bron: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


18

Reacties (18)

Harrie Smulders zei op 27 december 2015 om 11:01 uur

Ik heb hier mijn jeugd doorgebracht en weet me nog te herinneren dat ik heel veel vragen voor mezelf had. Hoe is dit gemaakt ?. Nu ik lees dat dit niet de originele toren is is deze vraag ook beantwoord. Ik heb vele kerken en kathedralen gezien maar ik vind de Petrus kerk toch ook heel bijzonder.Prachtige glas in lood ramen, muurschilderingen, de kruisweg etc.prachtig.Ik hoop dat deze behouden blijft.

Ben Brekelmans zei op 22 mei 2018 om 10:51 uur

Ja Harrie! En wat te denken van al dat houtsnijwerk: het altaar, de beelden, de biechtstoelen e.d. Het is de kerk waar ik mijn Eerste en mijn Plechtige Communie deed, het H. Vormsel ontving en regelmatig om 07.30u de ochtendmissen bijwoonde als ik van de fraters een goed punt voor Godsdienstleer wilde krijgen op het weekrapport. Wat je zegt: het rijke Roomse leven...

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 mei 2018 om 12:50 uur

Bedankt voor je reactie Ben, de Petruskerk heeft zo te horen grote indruk op je gemaakt. Was het toch vooral het houtsnijwerk wat je het meest mooi vindt aan deze kerk of zijn er nog andere dingen die je je herinnert. En had je trouwens vaak een goed punt voor Godsdienst? :)

Ben Brekelmans zei op 23 mei 2018 om 15:08 uur

De dingen die Harrie eerder al noemde. Maar ook de grootte van het gebouw met zijn zijbeuken en zijaltaren, het imponeerde me nogal. Logisch ook, want ik was toen nog een klein menneke ;-) Ja hoor, voor Godsdienst ben ik geslaagd. En juist omdat ik er geode punten voor haalde, mocht ik 's-zondags af en toe het Epistel en/of het Evangelie voorlezen. Isdawa?!

Mariët BruggemanBHIC zei op 23 mei 2018 om 19:40 uur

Dan zullen vast ook je ouders erg trots geweest zijn als jij een van de lezingen mocht voorlezen!

H Smulders zei op 26 mei 2018 om 12:19 uur

Ik heb er enkele onderwerpen uit gelicht maar ik was trots op deze kerk .En als ik dan in het jongerenkoor zong dan genoot ik zo van de nagalm .Heel iposant was het

Ben Brekelmans zei op 26 mei 2018 om 12:37 uur

Tsja, en dan hebben we het nog eens niet gehad over dat ook zo imposante orgel!

Mariët BruggemanBHIC zei op 28 mei 2018 om 10:01 uur

Daar mag je best nog wel wat over vertellen hoor Ben :) of Harrie natuurlijk.

Ben Brekelmans zei op 28 april 2019 om 17:46 uur

De veelkleurige glas-in-lood-ramen staan me ook nog helder voor de geest. Vooral het diepe blauw maakte indruk en liet zich vergelijken met de beroemde gebrandschilderde ramen van de Parijse Notre Dame. "De Petrus" kan de vergelijking m.i. prima doorstaan.

Marilou NillesenBHIC zei op 29 april 2019 om 09:47 uur

Dank voor je bericht, Ben. Ik heb even gegoogled en ik vind dit hier een afbeelding van De Petrus (en het is inderdaad prachtig!)

Klik maar eens hier:
http://91.218.125.205/~einbeeld/foto.php?foto=32893&sel=wijk

Ben Brekelmans zei op 29 april 2019 om 10:54 uur

Kijk op http://91.218.125.205/~einbeeld/foto.php?foto=27330 voor een foto van de pastoor Verhoeven zoals ik hem kende. Hij lijkt voor geen meter op de pastoor Verhoeven die hier bovenaan staat. Mogelijk dat er twee pastoors met dezelfde naam zijn geweest. Er zijn immers meer honden die Fikkie heten...

Marilou NillesenBHIC zei op 29 april 2019 om 20:10 uur

Ah, dank voor deze aanvulling, Ben. En inderdaad, wil de juiste pastoor Verhoeven nú opstaan? ;)

Wie kan ons verder helpen? Worden er hier twee mensen door elkaar gehaald? En wie is de juiste bij dit verhaal?

Raf Suetens zei op 14 november 2020 om 17:49 uur

Eén vraagje: Was G.J. Suetens van Belgische of van Nederlandse afkomst?

Norah zei op 14 november 2020 om 20:03 uur

Nederlandse afkomst.
Gerard Johan Suetens * 23-06-1892 Geffen. Ouders Arnoldus Suetens en Maria Geertruda Silveria van Erp. Hij overlijdt in Eindhoven 18-01-1977.
Vader was geboren in Best(Nl.), grootvader in Berlaar(B.).
Mvg.

Raf Suetens zei op 15 november 2020 om 12:27 uur

Goede mensen,
Beste Norah,

Na het zenden van mijn vorige mail ontdekte ik plotseling jouw reactie.
Hartelijk dank voor deze informatie. Je hebt me fantastisch geholpen.

Vriendelijke groeten,
Raf Suetens

Norah zei op 15 november 2020 om 12:38 uur

Blij te horen, Raf!
Mvg., Norah

jan toirkens zei op 15 november 2020 om 13:12 uur

Dr. Gerard Strijards heeft er een boek obver geschreven :

https://www.ad.nl/eindhoven/lezing-in-eindhoven-over-geschiedenis-van-w…

bertvliegkist zei op 18 mei 2022 om 14:33 uur

Hallo Woenselse mensen,
ik ben Bert Broekman geboren bijna onder de Petruskerk in de Verwerstraat 64
Zie mijn verhaal maar eens: Deken Broekman onder verhalen van BHIC: https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/deken-broekman
Groetjes

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.