Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Pauluskerk in Landhorst

RK kerken

“Landhorst heeft een café, een gemeenschapscentrum en een kerk”, zo staat te lezen op Wikipedia. Daarmee is ook het belang van de kerk in het dorp van nog geen achthonderd zielen aangegeven. Een kerk die dateert uit 1969.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014De enige voorganger van deze kerk is een noodkerk uit 1951. Naar oudere hoeven we niet te zoeken: Landhorst bestaat pas sinds 1945. Het is één van de nieuwe dorpen die in de ontgonnen Peel werden gesticht.

Landhorst zal wel blijven bestaan, maar het bisdom wil 9 van de 14 kerken in de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk sluiten, waaronder de Pauluskerk. Er wordt verlies op geleden. In 2013 heeft men nog even uitstel gekregen om te proberen de financiële situatie weer gezond te maken.

 


Pastoor Van der Velden

Tot zover het verhaal van de kerk. Tegenwoordig valt er nog weinig van te merken. Maar pakweg een halve eeuw geleden was Nederland nog behoorlijk katholiek. En mijnheer pastoor was het gezicht van dat ‘rijke roomse leven’.

Maar wie waren nu eigenlijk het gezicht van de Pauluskerk? Kun je ze nog voor de geest halen? Denk bijvoorbeeld aan pastoor L. van der Velden, die in 1962 op 40-jarige leeftijd in de parochie aan de slag ging. Kreeg hij daarbij ook hulp van een kapelaan?

Je kunt je verhalen hieronder met ons delen.

 

 

 

Links: de heer Jansen biedt pastoor L. van der Velden te Landhorst een reliëf aan bij gelegenheid van diens afscheid, 25 januari 1971. (BHIC, LHO0028, foto: Fotostudio Jan Waarma)

2

Reacties (2)

jan van de hulsbeek zei op 15 september 2020 om 22:03 uur

de kerk in landhorst is in 2020 gesloten en verkocht

Marilou NillesenBHIC zei op 16 september 2020 om 12:30 uur

Ah, bedankt voor deze aanvulling, Jan! Het is inmiddels in de tekst opgenomen. Fijn dat het verhaal nu actueel is.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.