Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Kerk van de H. Margarita Maria Alacoque in Tilburg

RK kerken

Deze imposante kerk gewijd aan de H. Margarita Maria Alacoque opende de deuren in 1922 aan de Ringbaan West. Inmiddels is het gebouw, een ontwerp van architect Harrie Bonsel, aan de eredienst onttrokken en leeggehaald maar het is sinds 2001 wel een rijksmonument.

R.K. kerk H. Margarita Maria Alacoque
Kerk van de H. Margarita Maria Alacoque (foto: reliwiki.nl)


Bijzonder aan de kerk is dat deze de eerste was in Nederland die werd gewijd aan de zeventiende-eeuwse Franse non en mystica Margarita Maria Alacoque. Zij was dan ook pas in 1920 heilig verklaard.

Het godshuis van haar naam werd het middelpunt van een nieuwe parochie, een afsplitsing van de parochie Korvel. Deze nieuwe kerkgemeenschap kwam onder de lokale bevolking bekend te staan als de parochie 'Bredaseweg'.

Het kerk was qua interieur sober maar door het hoge paraboolgewelf beslist indrukwekkend.

Niet minder imposant was het orgel dat in de kerk werd geplaats, dat met tweeduizend pijpen de op een na grootste was van Tilburg. De glas-in-loodramen waren van Piet Clijsen en er was een aparte Mariakapel.

Parochianen uit de jaren vijftig zullen zich nog wel pastoor W. de Klijn herinneren bijvoorbeeld. Hij was toen al lange tijd het gezicht van deze kerkgemeenschap. Hij kreeg de parochie immers al in 1921, op 37-jarige leeftijd toegewezen. Kapelaans die hem in zijn pastorale taken ondersteunden waren onder andere de heren C. Manders en C. Henselmans. En in 1958 verwelkomde de parochianen de priester F.V.H. Meulemans als hun nieuwe pastoor.

Wat kun jij je nog herinneren van de pastoors en kapelaans die aan deze kerk verbonden waren?

Pastoor De Klijn
Pastoor W.J.J. de Klijn (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Pastoor Meulemans
Pastoor F.V.H. Meulemans (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum)


Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.