Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lucaskerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

Deze kerk is ontworpen door het architectenbureau Van der Laan, Hansen en Van Hal en een mooi voorbeeld van de Bossche School. Grondlegger daarvan was de Benedictijner monnik, tevens architect, Dom van der Laan. In een van zijn publicaties noemde deze Stonehenge als voorbeeld.Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009
Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2009

Kijkend naar de Lucaskerk zie je ook rechtopstaande stenen met daartussen ramen als open ruimte. Overigens had de kerk nog een overeenkomst met het ruïneuze Stonehenge. Door een constructiefout stortte de kerk in 1968 gedeeltelijk in. Daar kwamen twee mensen bij om. Veiligheidshalve werd het hele gebouw afgebroken. Het duurde tot 1973 voordat een nieuwe kerk in gebruik kon worden genomen.

In de plannen van de parochiële eenheid Heilige Maria & Heilige Johannes, waar de kerk sinds 2011 toe behoort, wordt de Lucaskerk voorlopig een van de vier hoofdkerken in Den Bosch.Pastoor Smulders (collectie KDC)

Pastoor J.F. Smulders (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-6a710)

De monumentale Catharinakerk, die men daarvoor eerder op het oog had, is minder goed bereikbaar en biedt minder geschikte ruimte voor het pastoraat en ontmoetingen.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor. Neem nu pastoor Smulders, die midden jaren zestig de missen verzorgde in de Lucaskerk. Over hem en de andere priesters van vroeger zijn vast veel verhalen te vertellen. Dat kan hieronder.

 

4

Reacties (4)

john van ophoven Dussen 0416 391572 of 06 19 90 01 66 zei op 30 mei 2016 om 16:53 uur

Meneer Paul Huismans
Een kennis attendeerde mij op het bestaan van de Lucaskerk in Den Bosch.
via internet ben ik bij u terecht gekomen. en zag de kerk opnieuw gebouwd is. Op internet was tevens de oude - ingestorte - kerk te zien. Uw vertelling is duidelijk.
Aanleiding is feitelijk dat architect van de kerk Gerardus Majella in Gemert Jan de Jong mij extra triggert. Ten tijde dat we student waren aan de Latijnse School te Gemert werd door ons aldaar dagelijks gekerkt. Een unieke Godshuis dat bijdroeg vernieuwend en uitdagende opdrachten voortkomend uit 2de Vaticaansconcilie.
Beide kerkgebouwen hebben vorm gekregen op de tekentafel van Architect Jan de Jong stroming Bossche School grondlegger Dom Hans van der Laan cs Benedictijn, Lemiers bij Vaals.
Ik probeer foto materiaal en anders te verzamelen voor mijn vriend Benedictijn Fr. Lambertus die het erfgoed van Dom van der Laan - en Jan de Jong - beheert en onderhoud - centraalpunt Benedictijner abdij - Lemiers bij Vaals.
Ik ben zo vrij u het verzoek voor te leggen of van de Lucaskerk mij beschikbare foto's van het gebouw zowel exterieur als interieur en eigenheden of anders beschikbaar kunt stellen ter verrijking van de collectie Jan de Jong cs /Dom van der Laan. Bij voorbaat dank. Een prettige voortzetting en groet

Mariët BruggemanBHIC zei op 31 mei 2016 om 11:59 uur

Beste Meneer van Ophoven, hartelijk dank voor uw aanvulling bij het verhaal van mijn collega Paul over de St.Lucaskerk in 's-Hertogenbosch.
Ik heb even gezocht in onze fotocollectie, maar van deze kerk hebben wij slechts één foto beschikbaar, namelijk
http://www.bhic.nl/foto/aff5b2e0-45fb-11e3-b06e-ff4bc2cbee85
Als u mij uw emailadres geeft via info@bhic.nl dan wil ik u deze foto graag als scan toesturen.

Marjolijn Pieterse-Vermeulen zei op 9 oktober 2019 om 21:18 uur

Ik weet nog dat de kerk instortte. Het was koud buiten, de slootjes in de buurt waren bevroren. Overal schaatsten kinderen, het was zaterdagochtend. Ik zat bij de kabouters van de Edith Stein groep, we waren met de groep op onze wekelijkse bijeenkomst in de crypte van de kerk toen deze instortte. Veel lawaai en stof, en het duurde voor mn gevoel een eeuwigheid voor we naar boven en naar buiten mochten.

Marilou NillesenBHIC zei op 10 oktober 2019 om 11:59 uur

Maar jee, Marjolijn, wat moet je enorm zijn geschrokken? Weet je nog over paniek was, hoe mensen om je heen reageerde? Werd er later nog veel met jullie over gesproken?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.