Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De St. Lidwinakerk in Tilburg

RK kerken

De St. Lidwinakerk lag aan de Generaal Kockstraat en werd gebouwd in 1952 naar een ontwerp van architect H. de Bever. In 2005 werd het opvallende gebouw gesloten en gesloopt.
St. LidwinakerkSt. Lidwinakerk, 1991 (foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant, id.nr. PNB001065137)
Het verhaal van de St. Lidwinakerk begint in de vroege jaren vijftig, met de komst van de bouwpastoor Frans Tilman. Deze voormalige kapelaan van de parochie Noordhoek kreeg in 1950 de opdracht om een nieuwe kerkgemeenschap, gewijd aan Sint Lidwina, leven in te blazen.

Tilman was 38 jaar, wat normaal gesproken aan de jonge kant was voor een priester om voor het eerst een parochie toegewezen te krijgen. Maar bij bouwpastoors zag je die lagere leeftijd wel vaker.

Tilmans parochie kreeg een traditionalistisch vormgegeven godshuis als middelpunt, een laag wit gebouw zonder hoge toren. In 1952 opende de Lidwinakerk de deuren.

Vervolgens stond Tilman er trouwens niet alleen voor. Zoals bij wel meer grote parochies kon ook die van de H. Lidwina rekenen op hulp van de kapelaan. Zo werd Tilman in de jaren vijftig in zijn pastorale taken ondersteund door kapelaan H.M. van Weert.

Pastoor TilmanPastoor Frans Tilman

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.