Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Laurentiuskerk in Ulvenhout

RK kerken

Een poortje uit de zeventiende eeuw is het enige wat er nog rest — boven de grond althans — van het slotje Grimhuijsen, dat vroeger de kern van Ulvenhout vormde. Er stond een schuurkerk bij; op de resten daarvan is de huidige Laurentiuskerk gebouwd.

Foto: BHIC, Collectie Provincie Noord-Brabant

Die neogotische Laurentiuskerk, gebouwd in 1903 en een schepping van de Tilburgse architect C.F. van Hoof, is zeer de moeite waard. Dat geldt niet alleen voor het gebouw op zich, maar ook voor de situering in de Dorpsstraat waarlangs Ulvenhout gegroeid is.

De kerk is dan ook een rijksmonument, al werd het interieur in de jaren zestig van vrijwel al zijn versieringen ontdaan en wit geschilderd. Pas de laatste jaren begint de kerk van binnen weer wat kleur te krijgen.

De parochie Ulvenhout zal in 2016 fuseren met de Jeruzalemparochie en de parochie Bavel.

Aan het verhaal van de kerk mogen natuurlijk niet al die priesters ontbreken, die het vroeger voor het zeggen hadden in de parochie. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de oude pastoor Vermunt, hieronder op de foto? Deze priester was al in 1919 aan de slag gegaan in Ulvenhout. Hij was toen al 46 jaar. En dan te bedenken dat hij er ook in de jaren vijftig nog de heilige mis verzorgde. 

Pastoor Vermunt

Pastoor Vermunt (rechts) en de pas benoemde burgemeester H.C.A. Muijser. (Foto: coll. Stafsarchief Breda, nr. NG19760063)

Om een indruk te krijgen van zijn werklast: de Piusalmanak vermeldt dat de kerkgemeenschap halverwege de jaren vijftig zo'n 3300 zielen telde. Genoeg werk aan de winkel.

Niet zo gek dus dat deze oudgediende, toen de 80 gepasseerd, werd ondersteund door twee kapelaans: A.C.A. van Ginneken en A. de Nijs.

In 1958 werd pastoor F.J. Eppings in de parochie ingehaald. Ook over hem weet jij vast nog het een en ander te vertellen. Dat kan hieronder.

Noot van de redactie (1 maart 2018)

In verband met de onderstaande reacties is de foto van de Laurentiuskerk uit Ginneken, die hier per abuis was geplaatst, verwijderd.

5

Reacties (5)

pieter zei op 26 februari 2018 om 13:14 uur

volgens mij is het wel de heilige laurentiuskerk maar in het ginneken en niet in ulvenhout

Marilou Nillesen zei op 27 februari 2018 om 10:13 uur

Bedankt voor je reactie, Pieter. Voor de zekerheid hebben we de foto's er nog even bij gepakt (dank, collega Frans!) en dan raken we het spoor helemaal bijster... Of zouden er bij dit verhaal foto's van twee kerken staan? Kijken we allereerst naar de kerk in Ginneken:



en dan nu naar Ulvenhout:



Met name de smallere, hogere torenspits is een goede richtlijn om voor Ulvenhout te pleiten, maar dat beeld: dat zou weer op Ginneken duiden.

Wie biedt er duidelijkheid? Wij zouden dat zeer op prijs stellen ;)

pieter zei op 27 februari 2018 om 17:35 uur

bovenste foto zeker die van het ginneken onderste van ulvenhout

Marilou Nillesen zei op 27 februari 2018 om 21:48 uur

Dat lijkt me ook, Pieter. Ik heb het fotobijschrift bij het verhaal aangepast. Bedankt voor je oplettendheid!

Paul Huismans zei op 1 maart 2018 om 13:15 uur

Pieter heeft helemaal gelijk. De foto van de ingang van de Laurentiuskerk in Ginneken is van deze pagina verwijderd. Dank voor je oplettendheid (Redactie)

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.