De katholieken in Someren kerkten tot 1829 in de schuurkerk die ze sinds 1648 gebruikten. Op diezelfde plaats staat nu de Lambertuskerk uit 1926 [correctie: De katholieken moesten in 1648 hun kerk afstaan aan de protestanten en mochten hun godsdienst niet meer in het openbaar uitoefenen. Met pinksteren 1649 namen de Minderbroeders van Weert het initiatief om voor de katholieken de mis te lezen op de grens van Someren en Nederweert. Aan de Bolderdijk in Nederweert kwamen duizenden katholieken uit zuid-oost Brabant bijeen voor het volgen van de mis. Vanaf 1651 werd deze kerk alleen nog gebruikt voor de inwoners van Someren en Lierop, omdat er intussen meer grenskerken waren gebouwd. Deze grenskerk werd gebruikt totdat in 1672 de regels werden versoepeld en het werd toegestaan om te kerken in een gebouw dat er uitzag als een schuur. De zogenaamde schuurkerk van Someren werd gebouwd op de Postel. In 1829 werd de schuurkerk afgebroken en werd er een nieuwe kerk op dezelfde plaats gebouwd. In 1830 werd deze zogenaamde waterstaatskerk in gebruik genomen. Omdat de kerk in 1924 veel te klein was geworden werd besloten om een nieuwe kerk te bouwen aan de Kerkstraat. Die kerk werd aanbesteed in 1925 en in 1926 opgeleverd. De plechtige consecratie vond plaats op 1 augustus 1927, zie reactie Egbert zei op 25 oktober 2020]
Het interieur van de kerk is een rijksmonument. Dat heeft onder andere te maken met de belangrijke achttiende-eeuwse objecten uit de oude schuurkerk die in de nieuwe kerk zijn geplaatst.
Het gaat om een rijk gesneden hoofdaltaar, beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, en twee altaarstukken voorstellende Johannes de Doper, Anna en Maria, een eiken communiebank uit 1750 en twee stenen wijwatervaten.
Vermeldenswaard is dat uit de oude kerk ook het kerkorgel overgeplaatst is. Dit orgel is in 1856 gebouwd door Franciscus Cornelius Smits uit Reek en in 2010 gerestaureerd door Verschueren uit Heijthuijsen in opdracht van Bestuur en Rijksdienst Monumentenzorg.
Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan pastoor Anton van den Heuvel, die in 1933 in de parochie werd ingehaald en deze ook in de jaren '60 nog bediende. Kapelaans van pastoor Van den Heuvel waren onder anderen C.J. Smits en L. van der Velden.
Reactie toevoegen