Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Lambertuskerk in Someren

RK kerken

In Someren hebben de katholieken hun oude middeleeuwse kerk na 1795 niet teruggekregen. Dit in tegenstelling tot vele andere plaatsen in Noord-Brabant waar na de Tachtigjarige Oorlog alle kerkelijke goederen in protestantse handen waren overgegaan.

De katholieken in Someren kerkten tot 1829 in de schuurkerk die ze sinds 1648 gebruikten. Op diezelfde plaats staat nu de Lambertuskerk uit 1926. Het interieur van de kerk is een rijksmonument. Dat heeft onder andere te maken met de belangrijke achttiende-eeuwse objecten uit de oude schuurkerk die in de nieuwe kerk zijn geplaatst.

Het gaat om een rijk gesneden hoofdaltaar, beelden van Franciscus, Jozef, Augustinus en Elias, en twee altaarstukken voorstellende Johannes de Doper, Anna en Maria, een eiken communiebank uit 1750 en twee stenen wijwatervaten.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

 

Pastoor Van den Heuvel

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet het verhaal van mijnheer pastoor of kapelaan ontbreken. De ziel van de parochie wordt gedragen door deze 'mannen Gods'. Over hen weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen.

Denk aan pastoor Anton van den Heuvel. Hij kwam in 1933 naar de parochie, en verzorgde daar vervolgens ook nog in de jaren zestig de heilige mis. Deze oudgediende werd in de jaren vijftig ondersteund in zijn pastorale taken door de kapelaans C.J. Smits en L. van der Velden.

Ook over hen weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt die hieronder met ons delen!

Pastoor A.J.C. van den Heuvel (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12976)  

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.