Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Kruiskerk in Tilburg

RK kerken

De H. Kruiskerk werd in gebruik genomen in 1967 en lag aan de Sinopelstraat in Tilburg Noordwest. Er is maar weinig informatie voorhanden over deze moderne kerk. Maar voor jou is het misschien geen vergeten godshuis. Kun jij ons ook nog verhalen vertellen over de pastoors van vroeger?

De sobere stijl van het gebouw, een ontwerp van architect J. Molenaar, kwam wel vaker voor bij Brabantse kerken uit de jaren van wederopbouw. De H. Kruiskerk was hard nodig, eind jaren zestig, want de stad was flink aan het groeien en daarmee dus ook de werkdruk binnen de bestaande parochies. De bouw van nieuwe wijken ging destijds hand in hand met de stichting van nieuwe kerken.

Begin 21e eeuw lag dat wel anders. Teruglopende bezoekersaantallen noopten in 2006 tot een fusie van de parochies H. Kruis en St. Maarten-'t Zand. Voortaan behoorden de kerken van het H. Kruis, de St. Lucas, de Maranatha en de Goede Herder tot één kerkgemeenschap.

De H. Kruiskerk hield het in deze constructie niet lang vol. In 2008 werd het godshuis aan de eredienst onttrokken, waarna de gemeente het gebouw kocht en een nieuwe bestemming gaf als multifunctioneel centrum Het Kruispunt. Die herbestemming betekende overigens geen volledige breuk met de historie van het pand, want van tijd tot tijd zouden er nog wel katholieke vieringen plaatsvinden.

Wij hebben geen geschikte foto van deze kerk gevonden. Heb jij die wel? Stuur hem ons toe!

1

Reacties (1)

ton en ria van breugel zei op 25 oktober 2018 om 16:02 uur

Wij hebben een gedenkboek van het 25 jr, bestaan van de parochie en we hebben 38 jr, het beheer gedaan.\Wilt u dit boek met heel veel gegevens
hebben ?? laat het maar weten. EMAILrieton@kpnmail.nl 0135905821

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.