Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Judas Thaddeuskerk in Eindhoven

RK kerken

De zaalkerk Judas Thaddeus, gebouwd in 1960-1961, was een van de vele sobere, moderne godshuizen die na de oorlog het levenslicht zagen. Het gebouw is een hoogtepunt in het oeuvre van de bekende architect H.M. Koldewey. Helaas bleek het tegen de ontkerkelijking niet opgewassen.

De Judas Taddeuskerk (foto: Job van Nes)
Foto: © Job van Nes, 2009. Bron: reliwiki.nl

Zoals vele andere kerken in Brabant en daarbuiten ondervond ook deze kerk de gevolgen van teruglopende bezoekersaantallen. De Judas Thaddeuskerk was met veel optimisme gebouwd, in een tijd immers waarin de katholieke kerk Nederland nog leek te veroveren. Overal werden parochies gesticht en de kerk in kwestie zou het middelpunt worden van een nieuwe kerkgemeenschap in het noordwesten van de snel groeiende wijk Woensel.

De kerk is in 1997 aan de eredienst onttrokken en in 1998 gesloopt.

Reageer hieronder en deel je herinneringen aan de kerk, het leven in de parochie en de geestelijken van vroeger. Zoals aan J.F.M. Verschuuren, die in 1960 op 47-jarige leeftijd naar Woensel kwam als 'bouwpastoor' van de nieuwe kerkgemeenschap Judas Thaddeus. Hieronder op de foto zien we Verschuuren in zijn jongere jaren, als kapelaan in Uden. Zelf werd Verschuuren als pastoor van de Judas Thaddeuskerk in zijn pastorale taken ondersteund door kapelaans Berkelmans en J.A.M. de Bekker. Na ruim tien jaar zag Verschuuren zich om gezondheidsredenen genoodzaakt om te stoppen. De bisschop verleende hem in 1971 eervol ontslag en benoemde J. de Jong tot (waarnemend-)pastoor.

Pastoor Verschuuren
Jos. Verschuuren als kapelaan in Uden (tweede rij, helemaal rechts, met zijscheiding). Bron: collectie BHIC, nr. UDE2016

Bronnen

8

Reacties (8)

Joris Bouman zei op 22 mei 2021 om 17:16 uur

hoi zou iemand mij kunnen vertellen de naam van de pastoor die jos verschuuren heeft opgevolgd en welk jaar dat was.

met vriendelijke groet.

Joris bouman

Thijs de LeeuwBHIC zei op 25 mei 2021 om 09:17 uur

Hallo Joris, het was even zoeken maar Verschuuren was pastoor van deze kerk in de periode 13-03-1960 - 02-07-1971. Bron: Nederlands Bidprentjes Archief, link voor het bidprentje van Verschuuren: https://bidprentjesarchief.nl/?pagina=nba-show-form&id=59457 Wie hem in '71 is opgevolgd hoop ik snel te vinden. Misschien dat in de tussentijd hier nog iemand uit Eindhoven reageert die dit weet?

J. Hovestadt zei op 27 mei 2021 om 21:34 uur

Hallo Joris, Thijs,

Midden jaren 70 ging ik boodschappen doen en werd ik bij de kerk aangesproken door iemand, die later de kapelaan bleek te zijn.
Dat was Koos de Bekker, waarmee ik 2 jaar lang in de zomervakantie speeldagen, fietstochten, muziekavonden heb georganiseerd voor de jeugd die niet op vakantie kon. We hebben zelfs onder zijn aanvoering met een wijkteam meegedaan aan een internationaal voetbaltoernooi waar we twee dagen voor het toernooi zijn ingevallen voor een team dat zich afmeldde. Koos is later naar de Achtse Barrier gegaan, en ik heb begrepen dat hij in februari 2012 is overleden.

Is hij degene die je bedoelt ?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 31 mei 2021 om 06:37 uur

Dank, J. Hovestadt, voor het delen van deze mooie herinneringen aan J.A.M. (Koos) de Bekker. En inderdaad, volgens mij heb je het antwoord gevonden. Onder een van de overlijdensberichten die online te vinden zijn, vond ik een reactie, van iemand wiens huwelijk in 1977 door De Bekker in de Judas Taddeuskerk is voltrokken. Ook op deze pagina is nog informatie te vinden over hem en de kerk: https://www.eindhoveninbeeld.com/photodetail.php?id=15711

J. Hovestadt zei op 31 mei 2021 om 08:47 uur

Hallo Thijs,

Bedankt voor je reactie. Ik had die site ook gevonden met die trouwreactie. Je andere link heb ik ook bekeken, dank daarvoor. Ik heb verder nog gezocht op de kerknaam, en op de naam van Koos de Bekker, maar er is opmerkelijk weinig te vinden over beiden, of ik zoek niet goed genoeg.
Ik herinner me nog een paar dingen. Er was een koster, die tegenover de pastorie woont/woonde, zijn naam is Jacques, achternaam wil helaas niet bij me opkomen.
Ik had in die tijd twee goeie vrienden, van een van hen was zijn oom soort van hulpkoster, zijn naam Bert van de Hurk, hele aardige man, ben wel eens bij hem en zijn gezin thuis geweest, fijne mensen. Jacques was ook een goede man, maar wel wat serieuzer.
Ik kan me herinneren dat er in de kerk ook een zuster was, naam helaas ontschoten, fantastische vrouw en lief mens, zij regelde heel veel zaken voor de kerk, is ergens begin ´75 ziek geworden, weggegaan van de kerk, en heb haar nadien niet meer gezien.
Ik ben na ´75 uit Mensfort weggegaan, en toen is het contact met de kerk en Koos verloren gegaan.
Jaren later heeft Koos in de Achtse Barrier nog de uitvaartmis van mijn moeder verzorgd, daarna heb ik hem niet meer gezien. Tot ik van een kennis hoorde dat Koos ziek zou zijn, en later heb ik nog vernomen dat hij was overleden.

Mooie herinneringen, jij en Joris bedankt dat jullie die weer hebben losgemaakt.
Greetz,

Jos

Thijs de LeeuwBHIC zei op 1 juni 2021 om 06:19 uur

Jij bedankt Jos. Fijn dat je nog meer wilde vertellen. En wie weet reageren later nog meer oud-parochianen. Ook zij zullen zich deze namen vast nog herinneren en de hele sfeer van die tijd. Graag tot ziens op de site.

J. Hovestadt zei op 1 juni 2021 om 12:43 uur

Nog een kleine aanvulling op mijn laatste verhaal, de naam van de koster is Jacques Swinkels.

@ Thijs : hoop ook dat er nog wat andere verhalen bijkomen, en hopelijk van personen die zelf in die tijd hebben meegeholpen, of die gespeeld, gezongen of mee gefietst hebben in de vakantieperiode.

Nog een vraagje : er is, volgens mij in 1974, een groot wijkfeest geweest, dat ook vanuit de kerk werd georganiseerd, met een grote feesttent op het grasveld tussen de Barrierweg/Willem van Kesselstraat en de basisschool. Kun jij, of iemand anders zich dat nog herinneren ?

Joris zei op 1 juni 2021 om 12:46 uur

Weet iemand wie pastoor was in 1977 tot 1980?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.