Typisch voor zijn stijl is het gebruik van verschillende kleuren baksteen, al dan niet geglazuurd. De ramen hebben geen afbeeldingen in glas-in-lood, maar zijn egaal in verschillende kleuren om de speelse en vrolijke atmosfeer te bereiken die Dom Bellot graag zag in zijn kerken. Het gebruik van verschillende soorten baksteen maakte het metselwerk een ingewikkelde klus. Naar men zegt heeft de aannemer die de kerk bouwde, zich daarop verkeken en is hij erdoor failliet gegaan.
Foto: Monique van der Steen, 2011. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 10348-1916 |
Maar ook Dom Bellot maakte een calculatiefout: de preekstoel is verhoogd met drie lagen baksteen. Hij bleek de lengte van de pastoor verkeerd te hebben ingeschat. Daardoor leek het aanvankelijk alsof hij een mini-preekstoeltje had ontworpen.
De kerk werd in 1921 in gebruik genomen. In het laatste decennium van de vorige eeuw werd hij nog gerestaureerd. Maar het teruglopend aantal gelovigen kon de onderhoudskosten niet meer opbrengen. Daarom is hij in 2013 aan de eredienst onttrokken.
In 2014 werd een nieuwe bestemming voor de kerk gevonden. Op 17 april werd de Stichting Kerkgebouw Noordhoek opgericht. Deze gebruikt het gebouw sindsdien voor o.a. concerten, theatervoorstellingen, tentoonstellingen en gebedsbijeenkomsten.
Foto: Monique van der Steen, 2011. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 10348-1945 |
Pastoor A.G. Koopmans (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a13606) |
Tot zover “de stenen”. De bezieling van een parochie moet natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans. Wie herinnert zich nog pastoor Koopmans? Hij kwam in 1950, op 49-jarige leeftijd naar de parochie. Of denk aan pastoor A.J.P. Raaymakers, die in 1955 op het toneel verscheen. Ook over hem weet je vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Deel ze met ons hieronder! |
De installatie van burgemeester P. Hamel in 1963. In de school te Noordhoek spreekt pastoor A. Raaymakers de nieuwe burgemeester toe. V.l.n.r. mevrouw A. Hoppenbrouwers-Buckens, pastoor A. Raaymakers, H. van der Horst, wethouders C. de Wit en C. Kouters, burgemeester P. Hamel en mevrouw Hamel (WBA, RAW014010450, foto: Jan Sturm, Roosendaal 1917-1991) |
Reactie toevoegen