
Gezien de slechte staat van de gebitten in die tijd zou je denken dat er en massale toeloop van bedevaartgangers was, maar dat valt tegen. Zeker wanneer je bedenkt dat er niet zoveel bedevaartsplaatsen aan haar zijn gewijd. Rond 1955 kwam er een einde aan de verering: dankzij het ziekenfonds kon iedereen bij kiespijn de hulp van de tandarts inroepen.
De neogotische Gertrudiskerk was een schepping van architect P.J. van Genk (1897) en de opvolger van een kleiner kerkje.
In 1842 werd Ossendrecht een zelfstandige parochie; daarvóór maakte het deel uit van de parochie Hoogerheide. Tegenwoordig behoort het, met Hoogerheide, Woensdrecht, Huijbergen en Putte, tot parochie De Bron.
Een pastoor die veel oud-parochianen mogelijk nog kennen is A. Vermunt. Hij kreeg de parochie in 1927 toegewezen en bediende deze ook in de jaren vijftig nog.
Via de Piusalmanak - sinds de 19e eeuw het adresboek van katholiek Nederland - komen we te weten dat Ossendrecht destijds zo'n 3400 inwoners had en dat zij nagenoeg allemaal katholiek waren. Een fiks aantal, wat niet verwonderlijk maakt dat Vermunt toen door twee kapelaans werd bijgestaan: G. Temmerman en A. de Nijs. Die laatste zien we rechts op de foto.
|
In 1963 werd een nieuwe pastoor in de parochie ingehaald, P. Koenraadt, die ook velen zich nog wel zullen herinneren.
Reageer hieronder, deel jouw herinneringen aan de parochie van toen en vul deze pagina aan!
Foto's
De H. Gertrudiskerk (bron: BHIC, coll. Provincie Noord-Brabant)
A.P.A. de Nijs, kapelaan H. Gertrudiskerk in de jaren '50 (bron: coll. Katholiek Documentatie Centrum, nr. 3a1858)
Pastoor Vermunt bij de inwijding van het H. Hartbeeld bij de kerk in Ossendrecht in 1934. Het beeld werd aan hem geschonken. De parochie bestond op dat moment 100 jaar. (Foto: © Heemkundekring Het Zuiderkwartier, klik hier voor het origineel.)
|
Reactie toevoegen