Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Gerardus Majellakerk in Tilburg

RK kerken

Het gebeurde niet vaak dat de architect Joseph Cuypers een kerk kon bouwen die zo goed was ingepast in de omgeving als de Gerardus Majellakerk in Tilburg. De gemeente Tilburg had in het ontwerp van de nieuwbouwwijk waar de kerk gebouwd zou worden, terdege rekening gehouden met de rol die het geloof destijds speelde.
In het centrum van de wijk werd ruimte gereserveerd voor een kerk, die, zoals het hoorde, op het oosten gericht was. Alle straten in de wijk kwamen daarop uit. Cuypers kreeg de gelegenheid om een complex met kerk, pastorie en scholen te ontwerpen dat een eenheid vormde met de rest van de wijk. Het budget was zeer beperkt — uiteindelijk bleek er geen geld te zijn om een toren te bouwen die wel in het ontwerp van de kerk voorzien was — maar omdat hij zijn ontwerp fraai kon inpassen in de omliggende bebouwing, nam hij de uitdaging graag aan. Het gebouw kwam in 1923 gereed.

Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014Foto: BHIC / Paul Huismans, 2014
Ook nu de mensen niet meer zo gemakkelijk ‘n kerk inlopen, krijgt de Gerardus Majellakerk nog behoorlijk wat bezoek en niet alleen op zondag. Dat komt doordat sinds 1961 de paters kapucijnen jarenlang de kerk ‘bedienden’ zoals dat heet.
In 1988 werd pater Ed van den Berge pastoor van de Gerardus Majellakerk. Hij had een bijzondere devotie voor een andere pater kapucijn: pater Pio, die in 2002 heilig werd verklaard. Er kwam een kapel die aan hem was toegewijd, en sindsdien is de kerk een bedevaartsoord voor mensen die bij pater Pio komen bidden.

Andere geestelijken die het vroeger voor het zeggen hadden in de Gerardus Majellakerk waren onder andere pastoor J.H.J. van den Heuvel, die in 1946 in de parochie aan de slag ging, en zijn kapelaans H. Smulders en J.P.C.M. Gerrits. In 1961 lag de leiding over deze kerkgemeenschap in handen van pater Chrysostomus de Bont.

Pater Chrysostomus de BontPater Chrysostomus de Bont (bron: website Parochie De Goede Herder, Gerardus Majella)

 

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.