Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De H. Corneliuskerk in Den Hout

RK kerken

P.J. van Genk heeft in het bisdom Breda heel wat kerken gebouwd. De Corneliuskerk in Den Hout was één van de eerste. Van Genk gaf hiermee zijn visitekaartje af: zijn stijl is die van de neogotiek, maar dan wel op een originele manier uitgewerkt. Hij was sterk beïnvloed door de Belgische neogotiek.


Met dit gebouw kreeg Den Hout eindelijk een echte kerk. Al in de 14e eeuw had er een kapel gestaan, die toegewijd was aan Antonius Abt en hoorde bij een gasthuis. Kapel en gasthuis verdwenen in de loop van de tijd; de plek waar ze stonden, werd in 1805 begraafplaats. In 1787, toen Den Hout een zelfstandige parochie mocht worden, kwam er een schuurkerk, die in 1836 flink werd verbouwd en toen nog veertig jaar mee kon.

De nieuwe kerk verrees in 1878 op de plaats van de schuurkerk. Van binnen was de nieuwe kerk aanvankelijk nog erg kaal, maar dankzij de goedgeefsheid van de parochianen ontstond het fraaie interieur zoals dat tegenwoordig nog steeds te zien is.

Helaas is het bestuur van de Catharinaparochie wel van plan de kerk op termijn af te stoten. De bewoners van het dorp liepen daartegen eind 2014 te hoop, vooral ook omdat er werd gewerkt aan een plan om de kerk voor de Houtse gemeenschap te behouden.

Foto: L.M. Tangel, 1978. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 194.080Foto: L.M. Tangel, 1978. Bron: Collectie Rijksdienst Cultureel Erfgoed 194.080
2

Reacties (2)

Piet van Ginneken zei op 20 maart 2019 om 14:40 uur

de kerk waar ik gedoopt , ben mijn eerste communie heb gedaan ,ben gevormd, getrouwd , ons 25 jarig en veertig jarig huwelijk met een jubileum dienst hebben gevierd , onze kinderen zijn gedoopt , gevormd ,en getrouwd . en nu helaas gesloten bijzonder jammer .

Marilou NillesenBHIC zei op 21 maart 2019 om 10:19 uur

Een plek vol herinneringen, dat is wel duidelijk, Piet! Wat bijzonder dat je daar zoveel mooie momenten daar hebt mogen meemaken.

Heb je nog een foto van één van die gebeurtenissen die we hier zouden mogen delen? Dat zou mooi zijn!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.