Foto: © Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl |
Interieur Franciscuskerk (foto: © Job van Nes, 2012. Bron: www.reliwiki.nl) |
Pastoor Wolterink (links) (foto: Hans Chabot, coll. Stadsarchief Breda, nr. 19911884) |
De vier nieuwe kerken verrezen in zeven jaar tijd. Het begon in 1960 met de Goede-Herderkerk aan de Baliëndijk. In 1965 kwam daar de H. Kruiskerk aan de Bernard de Wildestraat bij, en één jaar later de ‘Menswording’ aan de Petegemstraat. Deze laatste was een houten, semi-permanent gebouw.
In 1968 tenslotte werd de Franciscus van Assisiëkerk aan de Belgiëlaan opgeleverd, een paterskerk, ontworpen door architect S.F. Steeneken. Vier kerken, maar ook vier parochies met een eigen identiteit, respectievelijk voor de wijken Linie/Doornbos, Geeren, Wisselaar en Biesdonk.
Als gebouw maakt de Franciscuskerk geen overweldigende indruk. Volgens sommigen lijkt het bedehuis op een sporthal of sportkantine en anderen noemen het ‘de schoenendoos’. Maar wie weet, misschien wordt de kerk toch nog wel eens een monument, als één van de weinige nog bestaande voorbeelden van een kerk uit de periode 1960-1970.
Tegen het einde van de 20e eeuw veranderde de bevolkingssamenstelling van de Hoge Vucht sterk en het kerkbezoek werd minimaal. Van de vijf kerken werden er drie gesloopt en één (de Menswording) ging naar de Christelijk-Gereformeerden. De laatste van de vijf, de Franciscuskerk, werd in 1998 het gebedshuis van de als enige in de Hoge Vucht overgebleven fusieparochie Breda-Noord, opgericht in 1994. Tegenwoordig houdt ook de gemeenschap van de PKN er zondagsdiensten.
Maar hoe was het nou eigenlijk, dat roomse leven in en rondom deze moderne kerk? Over het gebouw en de priesters die er vroeger te vinden waren weet jij, misschien als oud-parochiaan, vast nog wat boeiende verhalen. Deel die met ons! Wat weet je bijvoorbeeld nog van pastoor Wolterink, hiernaast op de foto? Herken je hem nog uit de jaren zestig, uit die beginjaren van de kerk?
Wolterink werd in 1964 benoemd tot de bouwpastoor die de nieuwe kerkgemeenschap in Breda Noord leven in moest blazen. Wat weet je nog van hem, of de pastoors die daarna in de Franciscuskerk de heilige mis verzorgden?
Je kunt hieronder reageren.
Reactie toevoegen