Voor hen stichtte hij de congregatie, wat de toevoeging ‘Moeders der Armen’ in de naam verklaart. De congregatie groeide in de tweede helft van de negentiende eeuw gestaag en richtte in Bretagne vele nieuwe huizen op. Maar de antiklerikale sfeer in Frankrijk van rond 1900 maakte dat de zusters, net als zoveel andere Franse congregaties in die tijd, hun heil zochten in Nederland, waar ze in 1903 in Herten bij Roermond belandden.
Vanaf 1905 waren ze verbonden aan het ziekenhuis in Sittard. Vandaar dat de Filles de la Divine Providence, Mères des Pauvres ook wel bekend staan als de Zusters van de Goddelijke Voorzienigheid Sittard.
In Noord-Brabant zijn de Dochters slechts tien jaar geweest: van 1989 tot 1999 probeerden ze in Bavel een internationaal noviciaat op te richten. Toen dat niet lukte, zijn ze teruggekeerd naar Sittard. In Budel was van 1970 tot 1974 één zuster werkzaam.
Buiten Noord-Brabant zaten ze, behalve in Sittard, in Beesel, Born, Den Haag, Montfort en Vlodrop. En buiten onze landsgrenzen had de Franse congregatie sinds 1951 een vestiging in Kahemba in Kongo, waar ook Nederlandse zusters hebben gewerkt. Vanaf 1982 waren Franse zusters werkzaam in Peru.
Foto’s
Knielende zuster van de Goddelijke Voorzienigheid, 1965. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping (1965). Bron: KDC, fotonr. AFBK-2B2056.
Het volledig zwarte habijt van de Dochters van de Goddelijke Voorzienigheid uit 1930. Origineel: Oriëntatiecentrum voor Kerkelijke Roeping (1965). Bron: KDC, fotonr. AFBK-2B6923.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Website van de Congrégation de la Divine Providence.
Reactie toevoegen