Althans, zo zag de jonge Franse Coleta van Corbie (1381-1447) het. In 1407 begon zij daarom een hervormingsbeweging van de Clarissen, waarin zij teruggreep op de oorspronkelijke Levensvorm van de H. Clara. Deze hervormde tak van de Clarissen werd bekend als de Clarissen-Coletinen. De officiële benaming is Ordo Monialium Clarissae Reformationis a S. Coletai, en in de volksmond heten deze monialen de “Arme Claren”.
Het eerste clarissen-coletinenklooster in Nederland werd in 1889 vanuit Roesselaere (B.) gesticht in Tilburg. Vanuit dit klooster stichtten de zusters in 1900 het klooster in Helmond en van daaruit in 1936 het klooster in Eindhoven. De huidige communiteit in Eindhoven is op 17 maart 1990 gesticht vanuit Roswell (V.S.). Deze zusters verbleven toen eerst in Elshout en kwamen in 1992 naar Eindhoven.
De Arme Claren leven natuurlijk volgens de Regel van de H. Clara, waarbij de nadruk ligt op gebed. In hun levensonderhoud voorzagen de zusters door boekbinden en keramiek, het leiden van gebedsgroepen en een hostiedepot.
In Noord-Brabant hadden ze kloosters in Eindhoven (Clarissenklooster Maria Moeder van de Kerk), Elshout (klooster Maria Stichting), Helmond (Monasterium Clarissen-Coletinen), Tilburg (klooster van de Clarissen-Coletinen aan de Lange Nieuwstraat) en Someren (Huize Witven, Zonnelied en Mariahof). Buiten Noord-Brabant was er een klooster in Amsterdam en buiten onze landsgrenzen hebben de Arme Claren nog kloosters in Frankrijk, België en Duitsland.
Foto’s
Habijt van de Clarissen-Coletinen. Fotograaf: Eugenio Hansen OFS. Bron: Wikipedia.
Helmond, zusters Clarissen-Coletinen, 1950. Bron: Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, fotonr. 117926.
Eindhoven, zusters Clarissen-Coletinen in koorgebed, ca. 1970. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, fotonr. tf1A25195.
Bronnen
Jan Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
Heiligennet, lemma Coleta.
Reactie toevoegen