Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970
Paters & Nonnen

Onder de talloos vele congregaties die in de negentiende eeuw ontstonden, waren er die heel groot geworden zijn, maar ook die heel klein waren en zo gebleven zijn. Tot die laatste categorie hoort de congregatie van de Broeders van de H. Norbertus, opgericht in 1858 door de pastoor van Elshout, E.H. Quirinus van den Bogaert.

Deze puur lokale congregatie was speciaal opgericht om het jongenspatronaat in Elshout te bedienen. Daarnaast hielpen de broeders in de kerk en zorgden ze voor bejaarden. In 1883 werden de eerste constituties uitgeschreven en goedgekeurd, waarna de broeders vanaf 3 juli 1884 hun geloften konden uitspreken.

Vanuit de bejaardenzorg evolueerde het apostolaat tot zorg voor psychiatrische patiënten. Dat leidde tot de oprichting van het 'Sint-Norbertushuis', een huis voor de nazorg van psychiatrische patiënten die van de inrichting Voorburg te Vught kwamen.

Omdat het Sint Norbertusgesticht in Elshout te klein werd, besloot de congregatie in 1937 een tweede huis te openen in Eindhoven en kocht daarvoor het kasteel Eckart in Woensel van jonkheer Smits van Oyen. In 1938 openden de Broeders op het landgoed de inrichting 'Sint-Jozefdal' voor mentaal gehandicapten.

Na de Tweede Wereldoorlog werd duidelijk dat de kleine congregatie moeite had om te blijven  bestaan. Daarom besloot men in 1949 tot een fusie met de Broeders van Liefde. In 1950 werd het Sint-Norbertushuis verkocht.

Foto
Elshout, Norbertusgesticht, 1970. Fotograaf: J. de Bont.  Bron: Collectie Streekarchief Langstraat Heusden Altena, fotonr. WAA90937.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.