Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Broederhuis in Haaren

Kloosters

De pastoor van de Lambertusparochie in Haaren wilde in 1926 broeders aantrekken voor het bijzonder onderwijs. Hij vond de Broeders van Huijbergen bereid.

Daarnaast waren de broeders actief in het avondonderwijs en in culturele verenigingen, zoals het koor, de toneel- en gymnastiekclub en later ook de heemkundekring.

Ze kregen in 1927 de beschikking over de woning, die oud-burgemeester Cornelis Schijvens rond 1885 gebouwd had. Het gebouw stond bekend als Broederhuis. De broeders woonden er tot 1966, toen verhuisden ze naar een modern woonhuis aan de Driehoeven 3a. In 1974 trokken ze zich uit het onderwijs terug. De communiteit is in 1993 opgeheven.

Het eerste klooster van de broeders was een stenen dorpswoning met een houten paneeldeur onder een luifel. Links en rechts daarvan twee ramen. De linker twee ramen, waarachter de kapel werd ingericht, werden van glas-in-lood voorzien. Op het dak verrezen twee forse dakkapellen met een spitsboograam. Twee schoorstenen op de toppen van de zijgevels. Een smalle, eenvoudig aangelegde voortuin achter een ijzeren hek en een latere aanbouw completeerden het geheel.

Bron: J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant, Alphen a/d Maas, 2010

2

Reacties (2)

Catrien Snellen zei op 22 september 2017 om 22:22 uur

Het oude Broedershuis (dat naast het Broederspaadje staat) is een aantal jaren opgeknapt, toen zijn ook de dakkapellen (naar oude tekeningen) weer gerenoveerd.

Mariët BruggemanBHIC zei op 25 september 2017 om 19:37 uur

Bedankt voor je reactie Catrien, altijd mooi als panden weer worden opgeknapt volgens de oude bouwtekeningen. Dat moet ook mooi geweest zijn om als bouwbedrijf aan mee te mogen werken.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.