Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Antonius van Paduakerk in Valkenswaard

RK kerken

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die het vroeger voor het zeggen hadden in de Antoniuskerk? Vertel het ons!

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant

Foto: BHIC, collectie Provincie Noord-Brabant, fotonummer PNB001068367 

De Antoniuskerk werd gebouwd in de jaren 1920-1921, om de uitbreiding van de plaats op te vangen. Het ontwerp was van F. Wolters uit Eindhoven. Hij heeft het net geen eeuw uitgehouden: in 2015 werd hij gesloten. Maar in al die jaren hebben heel wat inwoners er hun hoogte- en dieptepunten gevierd en de H. Mis bijgewoond.

Die parochianen moesten natuurlijk een beetje in het gareel gehouden worden. Hun zieleheil stond immers op het spel! Meneer pastoor en zijn kapelaans waren de aangewezen personen om dat allemaal in goede banen te leiden.

Kun je je nog herinneren hoe dat vroeger ging? Hoe waren deze mannen nou eigenlijk in de omgang? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Heerkens, hieronder op de foto. Herken je hem nog?. Hij kwam in 1939 naar de parochie, en verzorgde daar ook halverwege de jaren vijftig nog de heilige mis. Zijn kapelaans waren toen de heren A.P. van Rooij en W.H.A. de Bekker. Of heb je misschien levendiger herinneringen aan die andere pastoor, uit de jaren zestig, de eerwaarde heer Brocken?

Je kunt hieronder al je verhalen met ons delen.

Pastoor Heerkens

Links: Pastoor J. Heerkens (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a16788)

 

Rechts: Pastoor P.H.A. Brocken (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a12264)

Pastoor Brocken

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.