Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Martinuskerk in Eindhoven

RK kerken

Als je voor de Martinuskerk in Tongelre staat, verbeeld je je misschien even dat je in Frankrijk bent. Niet helemaal ten onrechte: deze Eindhovense kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de Franse kathedralen. Sommigen zeggen naar die van Tours, anderen naar de Notre Dame in Parijs.


Hoe dan ook: het is onmiskenbaar Franse gotiek en geheel in de middeleeuwse traditie zijn de torens niet af. Talloze kerken uit die tijd moeten ze missen, omdat op een zeker moment het geld op was. Precies hetzelfde gebeurde met de Martinuskerk. Hoewel bouwpastoor Van Kessel er zelf maar liefst 20.000 gulden in had gestopt, bleven de torens onvoltooid.

Ook zonder de torens is de kerk zonder meer de status van rijksmonument waard. Het gebouw werd ontworpen door Emmanuel Corbey en in 1891 ingewijd. Het is nog steeds in gebruik als kerk en staat op de plaats van de middeleeuwse kerk.

Op de foto hieronder zien we een van de pastoors van de Martinuskerk, Th.H.G. van Amstel. Hij had als kapelaan de priester A.G.W. Wagemakers.

Pastoor Van Amstel bediende de parochie met ingang van oktober 1945 en tot halverwege de jaren zestig, dus er zullen nog genoeg parochianen van toen te vinden zijn die over het roomse leven van toen kunnen vertellen.

Foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl

Foto: © Job van Nes, 2009. Bron: www.reliwiki.nl


Oudere generaties zullen zich ook nog wel pastoor Vogels voor de geest kunnen halen, die in 1964 in de parochie werd ingehaald.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het katholieke leven van vroeger, in de kerk en in de parochie waarvan deze het middelpunt vormde.

Pastoor Van Amstel (foto: collectie KDC)Pastoor Th.H.G. van Amstel (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a11947)

 

2

Reacties (2)

Wilhelmina van der Heijden zei op 30 oktober 2020 om 19:17 uur

In deze kerk ben ik gedoopt! Jarenlang op de Koudenhovenseweg gewoond!

Marilou NillesenBHIC zei op 30 oktober 2020 om 21:42 uur

Wat leuk, WIlhelmina! Heb je toevallig een foto van je doop die je met ons wil delen? Als je die stuurt naar info@bhic.nl ovv Martinuskerk, dan zetten we die hier graag bij.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.