Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Antonius van Paduakerk in Fellenoord, Eindhoven

RK kerken

In de wijk Fellenoord, vlak achter het station, stond een van de drie Antonius Abtkerken van Eindhoven. Deze 'Fellenoordse kerk' ging open in 1909, werd aan de eredienst onttrokken in 1971 en ondanks protestacties twee jaar later gesloopt. Het was een driebeukige, neoromaanse kruisbasiliek.


Fellenoordse kerk (foto: G.J. Dukker)De Antonius van Paduakerk, Fellenoord (foto: G.J. Drukker, bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, id.nr. 149.660)


Hiernaast op de foto zien we een van de pastoors van de Fellenoordse kerk: pastoor J.M.J.Th. van Wijck. Hij kwam in 1931 naar de parochie.Tot op hoge leeftijd zou Van Wijck, geboren in 1887, daar het bekende gezicht zijn tijdens het celebreren van de H. Mis.

De Piusalmanak geeft een indruk van hoe druk deze zielzorger het in de wederopbouwjaren moet hebben gehad. 5000 zielen telde zijn kerkgemeenschap in het midden van de jaren vijftig.

Het is daarom geen verrassing dat Van Wijck hulp kreeg van enkele kapelaans. Die uit de jaren vijftig en zestig waren de priesters Mart. van Asten en J.Th. Coolen.

Wij zijn benieuwd naar jouw herinneringen aan het roomse leven ten tijde van deze of andere pastoors.

Pastoor Van Wijck (foto: collectie KDC)Pastoor J.M.J.Th. van Wijck (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a15282)

 

14

Reacties (14)

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 13 maart 2019 om 15:15 uur

Mijn Opa Josephus van den Enden werkte aan deze kerk,toen deze gebouwd werd!!

Marilou NillesenBHIC zei op 14 maart 2019 om 09:05 uur

Wat bijzonder, Jos! Heeft hij daar wel eens over verteld? En weet je wat hij deed, was hij timmerman of metselaar? Of misschien iets anders? We zijn benieuwd!

Steef Pas zei op 3 mei 2019 om 14:18 uur

Mijn opa Klaas de Groot, overleden 1944, is lange tijd koster geweest in die kerk naast zijn baan als meesterknecht in een sigarenfabriek. Ik zelf was misdienaar bij de nonnen in de Hemelrijken maar heb ook wel missen gediend in de parochiekerk.

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 3 mei 2019 om 23:04 uur

jfmdezeeuw Jos

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 3 mei 2019 om 23:12 uur

Mijn Opa,Josephus van den Enden,was Aannemer /timmerman.Hij nam mij mee als hij daar in de kerk ging werken .Ik werd vastgebonden zodat ik niet kon vallen als hij aan het timmeren was.
Als kleinkind heb ik dit altijd als bijzonder ervaren,ik ging wanneer ik kon elke dag naar mijn Opa in de Lijmbeekstraat.

Marilou NillesenBHIC zei op 5 mei 2019 om 16:58 uur

Ah, dan heb je er vast veel herinneringen liggen, Steef? Vond je het bijzonder misdienaar te zijn in de kerk waar ook je grootvader koster was geweest?

En dank voor uw reactie, J.F.M. de Zeeuw. Over welke jaren heeft u het (ongeveer)? En weet u nog wat u zo trok om naar uw opa toe te gaan? Wat maakt het voor u zo leuk?

J.F.M.de Zeeuw Jos zei op 5 mei 2019 om 23:50 uur

Ik ging als kind van 6 jaar bijna 5 keer per week naar mijn Opa,hij woonde in de Lijmbeekstraat waar hij zijn Timmerwerkplaats had.

Pas zei op 6 mei 2019 om 11:28 uur

Kurkentrekker.
Het neerhalen van een Philipskantoor deed me niets, het spektakel had ik al eerder en beter op de t.v. gezien. Zo gaat er wel meer tegen de grond zonder dat het me raakt. De oorzaak is dat ik er geen geschiedenis mee heb, er niet door verhalen mee verbonden ben.
De sloop van de Fellenoord ten noorden van het station Eindhoven heeft me achteraf gezien meer geraakt dan ik verwachtte. Na de verwoestingen van de oorlog was er een nieuw elan. Laat de bouwers bouwen, was het motto. Het was de rechtvaardiging om de Fellenoord grondig neer te halen en te bedekken met een Boerenleenbank, een Holiday Inn, een Incasso Unie en andere grote gebouwen.
Hele straten verdwenen: Oude Bogert, Nieuwe Bogert, Kersenstraat Pruimenstraat, Notenstraat, Harmoniestraat, Binnenpad, Brouwerstraat, Pastoor Petersstraat. Van de Houtstraat staan nog drie, vier huizen overeind. Op 6 december 1942 hadden de bewoners van dit standsdeel 42 doden te betreuren bij het bombardement op de Philipsfabrieken.
Met de gebouwen verdween ook mijn geboortehuis onder de nieuwbouw Met de straten verdween ook mijn Lagere School op de Boschdijk met frater Simon Deltour , naamgever van het Heempark bij de Genneper Molen en meester Thielemans, later voorzitter Jeugd van voetbalclub Eindhoven.
Ook verdween in 1973 de spil van de gemeenschap: de kerk van de Heilige Antonius van Padua met de markante pastoor van Wijck, de opvolger van bouwpastoor Peeters (1909.) Mijn opa was daar koster en mijn tante verzorgde de kleding van de pastoor.
Van de Fellenoord is niets meer over. Gelukkig hebben we nog foto’s, zou je met enig cynisme op kunnen merken. Als souvenir koester ik een mooie, onhandige, slecht functionerende kurkentrekker, die mijn opa als koster gebruikte. Ik kocht het ding voor fl.1.50 toen de kerk uitverkoop hield. Het is het enige tastbare bewijs dat ik mijn kleinkinderen kan laten zien dat de Fellenoord ooit bestaan heeft.

Marilou NillesenBHIC zei op 6 mei 2019 om 14:08 uur

@J.F.M. de Zeeuw: Wat bijzonder! U moet het daar vast enorm naar uw zin hebben gehad!

@Pas: Na zo'n veelbewogen geschiedenis van al die straten, gebouwen en bovenal de kerk lijkt een kurkentrekker wellicht een schamel souvenir. Maar ik kan me voorstellen dat het voor u ongekende waarde heeft. Als u nog foto's heeft die u hier met ons wil delen, mail ze dan naar info@bhic.nl ovv Antonius van Paduakerk Fellenoord en zetten we ze er graag bij.
Veel dank voor uw indrukwekkende bijdrage!

Albert de Groot zei op 10 december 2019 om 21:09 uur

In ben in 1959 geboren , Pastoor van Wijck heeft me gedoopt en toen hij stierf was ik bij zijn begrafenis. Na het vertrek van Pastoor van Wijck heb ik Pastoor Hoendervangers leren kennen, Kapelaan van Genugten en van Moors. De dirigenten waren o.a. hr van de Goor, Frater Ansbertus en Frans Panken, Vele mooie maar ook verdrietige zaken meegemaakt, vooral de sluiting van de kerk. Mijn vader was penningmeester van deze kerk en tot na de sluiting heeft hij de financiële zaken afgewikkeld in opdracht van het bisdom. Ook de leegverkoop van de kerk aan de parochianen, maar ook het beheer tot het pand werd gesloopt door Sloperij Heezen waren zijn taken Het was een prachtige kerk, denk er nog vaak aan.

Marilou NillesenBHIC zei op 16 december 2019 om 08:40 uur

Dat kan ik me voorstellen, Albert. Als ik je bijdrage lees, merk ik dat jij (en je vader zeker) daar zeer bij betrokken bent geweest. Ik denk dat de sloop je zeer aan het hart is gegaan?

E.M. Renders-Dirksen zei op 13 oktober 2020 om 12:11 uur

Gedoopt in 1944, eerst communie in 1952 en tot augustus 1954 (toen we verhuisden naar Gestel) bijna dagelijks naar de H. Mis gegaan.

Jos de Zeeuw zei op 17 oktober 2020 om 12:41 uur

De Hemelrijk was indien tijd een van de de langste straten in het centrum van Eindhoven.

J.F.M.de Zeeuw zei op 19 oktober 2020 om 17:55 uur

De zoonv van mij Opa van Sjef van den Enden ,heeft later een groot bouwbedrijf gehad!Van den Enden.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.