Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De 'Vredeskerk' in Tilburg

RK kerken

Deze kerk, aan de eredienst onttrokken in 2015, heette voluit 'O.L. Vrouw Koningin van de Vrede'. In 1954 werd dit godshuis aan de Ringbaan West in gebruik genomen.


De VredeskerkDe Vredeskerk (foto: P. van Galen, bron: collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, id.nr. 332.398) Pastoor FrançoisPastoor G.C.J. (Gabriël) François (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2a20162)

Parochianen van toen zullen pastoor Gabriël François nog wel herkennen rechtsboven op de foto. Hij was de bouwpastoor die in de jaren vijftig het initiatief nam tot de bouw van de Vredeskerk. Volgens de Piusalmanak vond zijn benoeming plaats op 16 juli 1948. Hij was toen 38 jaar. Op zich was dat aan de jonge kant voor een priester om zijn eerste parochie toegewezen te krijgen, maar bij bouwpastoors kwam het wel vaker voor.

Een kerk was er nog niet en om de parochianen toch ergens samen te brengen, werd een noodkerk ingericht. Halverwege de jaren vijftig, toen het definitieve godshuis de deuren opende, werd pastoor François ondersteund in zijn pastorale taken door twee kapelaans, die jij misschien ook nog wel kent: G. van Driel en Piet Klaassen. Die laatste geestelijke zien we hieronder op de foto, in zijn jaren als pastoor in Liempde en tijdens een Sinterklaasviering.

Over hen en de andere priesters van de Vredeskerk weet jij, als oud-lid van de parochie 'De Bron', vast nog wel wat te vertellen.


Piet Klaassen, voormalig kapelaan VredeskerkPiet Klaassen (links op het bordes), kapelaan van de Vredeskerk in de jaren vijftig. (Foto: collectie BHIC, id.nr. 1902-000130)

 

 

6

Reacties (6)

Frans van Herpt zei op 25 september 2018 om 18:59 uur

Kapelaan van Driel werd later pastoor in Waalwijk. Een andere kapelaan in de jaren 50 & 60 was kapelaan van Hoof die eind jaren 60 pastoor werd in de Weebosch (gemeente Bergeijk). Van Hoof verrzorgde op de lagere school ook de godsdienst lessen. Deze werd opgevolgd(?) door kapelaan Lou Bijl. Deze haalde het nieuws doordat hij met driekoningen tijdens de preek opkwam met een lampion onder het zingen van "driekoningen geef mij een nieuwe hoed". Tevens was hij steevast aanwezig bij de koorrepetities tot genoegen van de koorleden. Hij was enorm populair en vooral onder de jongere parochianen. Zelf ben ik met hem naar het "kielenbal" geweest. Een jaarlijks carnavalsfeest in de plaatselijke sporthal. Lou Bijl werd later Deken van Tilburg en omstreken. Samen met dirigent Piet de Kock was hij de inspirator voor de allereerste jazz mis. Volgens mijn geheugen kwamen de teksten van Lou Bijl. Met deze emmaus jazz mis zijn wij op tournee geweest en hebben in de studio van Jhonny Hoes een zogenaamde EP opgenomen (lange versie van een 45 toeren single), en gezongen in het programma Brandpunt. Tijdens een van ons jaarlijks kamp met het jongenskoor werd er jam gemaakt van onze zelf geplukte aardbeien. Deze werd gedoopt met de naam JOKOVRÈKE, wat staat voor jongenskoor vredeskerk. Lou Bijl heeft veel betekend voor deze parochie. Gabriël Francois was een geliefde pastoor. Hij wist de parochianen te verbinden, en kwam elke verjaardag van vader en moeder op visite. Natuurlijk kwam dan zijn favoriete sigaar en cognac dan op tafel. Daar hield hij van als echte bourgondiër. Piet de Kock was buiten dirigent van alle koren tevens de koster van de Vredeskerk. Vooral met de feestdagen zorgde hij ervoor dat de kerk ruim voorzien was van uitbundige en prachtige bloemstukken. In 1973 ben ik verhuisd naar een andere wijk in Tilburg en weet dus niet hoe het verder is gegaan. In ieder geval was het voor mij een fijne periode als parochiaan, misdienaar en koorlid.

Mariët BruggemanBHIC zei op 26 september 2018 om 13:55 uur

Bedankt Frans, voor je mooie herinneringen aan deze kerk en zijn pastoors en kapelaans die, zo blijkt uit jouw verhaal, midden in het leven stonden.
Ook jullie muziekopname is toch wel iets om te blijven herinneren. Weet je of de EP nog ergens bewaard is gebleven? Dat moet voor jullie toch hartstikke leuk zijn om terug te horen, lijkt me.

Gerard Horvers zei op 28 juli 2020 om 11:23 uur

Ik heb van 1961 tot 1966 op de Paulus HBS/Lyceum gezeten. Wij leerden bij de muziekles de liederen/teksten van de Emmausmis van de heer J. Jansen (docent maar ook bekend dirigent van koren en orkesten). Uitvoering gebeurde in de kapel maar ook bij grotere evenementen in de kerk. Dat was ook de Vredeskerk. Dus de connecties met Piet de Cock en kapelaan van der Bijl zullen er zeker geweest zijn. Leuk om te weten is dat in de periode 1966 tot 1970 mijn vriend H. van Dijk en ikzelf door Pastoor van Stokkum (opvolger van de heer F. Mannaerts) gevraagd werden om in de Willibrorduskerk (Loven) een jongerenkoortje op te richten. De geloofsgemeenschap dreigde hun vat op de jongeren kwijt te raken en door modernisering van de dienst werd geprobeerd om dat te voorkomen. Er werd een groepje jongeren bereid gevonden om als koortje op te treden en met een aantal muzikanten traden wij dan op in een van de zondagsdiensten.De liederen waren van de Emmausmis. Dat ging een tijdje heel goed tot er een conflict ontstond tussen het reguliere parochiekoor (m.n. De dirigent en bestuur) en de pastoor. Het koor dreigde geen diensten meer te verzorgen als die jongerenonzin niet stopte. Onder deze zware druk legde ons koortje en orkestje het loodje. Weg leuk initiatief.

Mariët BruggemanBHIC zei op 31 juli 2020 om 12:55 uur

Oh, wat jammer van jullie mooie initiatief. En wat vreemd dat er blijkbaar zo'n competitie was tussen beide koren. Waren jullie gewoonweg te goed geworden?

Gerard Horvers zei op 1 augustus 2020 om 15:58 uur

Te goed waren we zeker niet, maar we hadden natuurlijk wel aanloop. Ik snap de protesten van het reguliere koor ook wel. Dat was een zeer goed parochiekoor, waar sinds kort (in die tijd) ook dames bij aangesloten waren. Zij oefenden veel en intensief. Daar werden ook hoge kosten voor gemaakt. Missen van alle grote componisten werden geoefend en uitgevoerd. Ze begonnen ook net met concerten etc. Ikzelf had deel uitgemaakt van het knapenkoor. En nu kwamen daar zomaar een aantal ‘snot neuzen’ (alles bij elkaar zo’n 25 personen) het grote parochiekoor (ruim 100 leden destijds) naar de kroon steken. Dat kon dus niet in de beroepsethiek van dat moment.

Mariët BruggemanBHIC zei op 3 augustus 2020 om 15:43 uur

Klinkt ook wel logisch hoor Gerard, maar is toch hartstikke jammer van een mooi initiatief van jonge mensen in de kerk.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.