Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

Martelaren van Gorkumkerk in Bergen op Zoom

RK kerken

Begin twintigste eeuw was het aantal stedelingen snel groeiende. Dat vergde ook steeds meer van de rooms-katholieke geestelijkheid ter plaatse. Een nieuwe parochie bood uitkomst en in 1904-1905 werd begonnen met de bouw van de bijbehorende kerk. Deze werd gewijd aan de heilige Martelaren van Gorkum. Wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans die er vroeger de scepter zwaaiden? Vertel het ons!

Het godshuis werd in gebruik genomen in 1905. Wat opvalt is het enorme contrast tussen de moderne voorgevel, het resultaat van wederopbouw na oorlogsschade opgelopen in 1944, en de oorspronkelijke neogotische stijl, zoals daarachter te zien. Zoals bij wel meer kerken, raakte dit godshuis uiteindelijk buiten gebruik door het teruglopend kerkbezoek in de laatste decennia van de twintigste eeuw. En na te zijn onttrokken aan de eredienst in 1983, werd de kerk in 1987 gesloopt.

Aan het verhaal van de kerk mag natuurlijk niet dat van de priester ontbreken. Met welke geestelijken had jij vroeger te maken, als parochiaan van deze kerk? Denk bijvoorbeeld aan pastoor Geerts. Op de foto onderaan deze pagina zien we hem staan voor het altaar van de Martelaren van Gorkumkerk, tijdens zijn vijftigjarig priesterfeest. Geerts ging in 1950 aan de slag in de parochie. Hij was toen 58 jaar en zijn kapelaans in die dagen waren de heren J. Stam en Ed. Bielars.

Over hen en al die andere mannen Gods uit het Bergen op Zoom van vroeger weet jij vast nog wel een verhaal of twee te vertellen. Je kunt hieronder reageren.

De H. Martelaren van GorkumkerkDe Martelaren van Gorkumkerk (Foto: © Job van Nes 2009, bron: reliwiki.nl)

Pastoor Geerts

Pastoor A. Geerts van de Parochie H.H. Martelaren van Gorkum tijdens de viering van zijn gouden priesterfeest, 27 mei 1968. (West-Brabants Archief, RKEG048, foto: C.K.H. (Coen) Leman)

met dank aan Willem Kruf voor deze foto

 

11

Reacties (11)

Jan Bekker zei op 3 oktober 2018 om 19:58 uur

In 1946 werd ik lid van het Parochiële Jongenskoor "De Jonge Markiezen" dat onder leiding van kapelaan Matthijsen de erediensten samen met het mannenkoor verzorgde. Het koor trad ook op tijdens het "Laus Deo Tournee" dat een serie concerten heeft gegeven in het Bisdom ten bate van de wederopbouw van het seminarie Ypelaar Het jongenskoor is ter ziele gegaan met het verdwijnen van kapelaan Matthijsen. Ik meen dat de pastoor in die tijd de Vos heette.

Marilou NillesenBHIC zei op 4 oktober 2018 om 11:32 uur

Wat jammer dat het koor niet meer bestaat, Jan. Maar wat mooi dat je het hier weer in herinnering roept. Ben je lang lid geweest? Weet je nog welke liederen jullie zongen? En hoe groot was het jongenskoor (ongeveer)?

We zijn heel benieuwd!

Chris Bolders zei op 11 oktober 2018 om 13:44 uur

11. L.s. past geers was de opvolger van past vos.kapelaanswaren toen de wolf en mathijsen .daarna stam en bielaars die pastoor werd in dinteloord.hierna kregen we vuister,overgeplaatst naar breda en uitgetreden. Willemen, pastoor geworden in klein zundert en siebeling was norbertijn, is uitgetreden. Kap blok,uitgetreden en pater rovers.na past geers kregen we past schoenmakers ,die is later past geworden in huibergen.

Chris bolders zei op 11 oktober 2018 om 13:52 uur

In de jaren 50 was er een heel goed koor o l v hr zomerdijk.jongens en mannen.later werden de jongens vervangen door dames.dames o l v juf huismans.latere dir. Piet kats.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 oktober 2018 om 17:02 uur

Bedankt voor je toevoegingen Chris. Je hebt duidelijk zicht op het komen en gaan van de pastoors en kapelaans, heb je dat altijd zo goed bijgehouden? En heb je toevallig zelf ook nog gezongen in het koor?

We zijn benieuwd!

Cpjm Bolders zei op 11 oktober 2018 om 21:17 uur

Zeker, en op het koor,en misdienaar, kortom ik was meer in de kerk dan thuis.Mijn vader was van 1947 tot 1970 koster in deze kerk dus vandaar.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 oktober 2018 om 18:27 uur

Aha, dus je vader was koster, vandaar! Bijzonder hoor. Heb je veel mooie herinneringen aan die tijd?

Chris bolders zei op 12 oktober 2018 om 21:39 uur

Nee,maar heb wel veel geleerd. Maar geen mooie herinneringen.

Marilou NillesenBHIC zei op 13 oktober 2018 om 09:58 uur

Duidelijk Chris. Wil je zeggen wat je daar het meest hebt geleerd? Of vind je dat te persoonlijk? (dat kan natuurlijk ook)

Gijs Jordans zei op 23 maart 2020 om 21:13 uur

Het betonnen beeld boven de ingang is gegoten op het paardenveldje voor café de Apple en daartegenover de paardenslachter. Het is later op zijn plaats gehesen. Mijn vader was de organist in de Martelarenkerk. Ik heb ergens nog een hele serie foto's van het interieur, moet ik toch eens opzoeken.

Marilou NillesenBHIC zei op 24 maart 2020 om 15:31 uur

Oh heel graag Gijs! Als je enkele foto's wil doorsturen naar info@bhic.nl ovv Martelaren van Gorkumkerk, dan zetten we die er graag bij!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.