Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Maria Magdalenakerk in Geldrop

RK kerken

Je zou het tegenwoordig niet meer zeggen, maar vroeger had mijnheer pastoor veel te vertellen in zijn parochie. Daarover gaan vast nog veel verhalen in het rond. Wat weet jij nog van de pastoors en kapelaans van de Maria Magdalenakerk? Vertel het ons!

De doop, de eucharistie, de biecht, het huwelijk, de ziekenzalving... Denk ook aan processies. En dat waren nog de formele aangelegenheden. Als gelovige had je vroeger vaak te maken met allerlei 'mannen Gods'. Kun je ze nog voor de geest halen? Hoe heette nou ook alweer die pastoor van het huisbezoek? Je weet er vast nog een of twee te noemen.

Denk aan pastoor A.L. van Vlokhoven, hieronder op de foto. Herken je hem nog? Hij ging in oktober 1959, op 41-jarige leeftijd aan de slag in de parochie.

De Maria MagdalenakerkDe Maria Magdalenakerk in Geldrop, Nuenenseweg 22. Dit moderne godshuis in wederopbouwstijl, met losse toren, werd in gebruik genomen in 1962, aan de eredienst onttrokken in 2002 en gesloopt in 2005. Op de locatie staat nu een appartementencomplex voor senioren. (Foto: Heemkundekring 'De Heerlijkheid Heeze-Leende-Zesgehuchten', klik hier voor het origineel) 

Over hem en de andere geestelijken van de parochie H. Maria Magdalena weet jij vast nog wel een verhaal of twee. Deel die met ons hieronder!

Pastoor Van Vlokhoven V.l.n.r. pastoor A.L. van Vlokhoven van de Maria Magdalenakerk, mgr. W. Bekkers de bisschop van Den Bosch, Henk Ariaans en A. Merkx. (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-1A475)
17

Reacties (17)

M zei op 9 juni 2018 om 01:56 uur

Pastoor van Vlokhoven reed jarenlang met een Volkswagen Kever. Ergens op een bosweg, ik weet niet waar, reed hij een fazant aan. Het beestje overleefde dit niet. De pastoor pakte de vogel op om mee naar huis te nemen. De boswachter die hem "betrapte" met de fazant zei niets, ongetwijfeld omdat de "stroper" duidelijk een geestelijke was.

M zei op 9 juni 2018 om 01:59 uur

Kapelaan Berkers haalde lang oud papier op, met een platte wagen. Dit gebeurde op woensdagmiddag, als kinderen vrij hadden, en hij had altijd hulp van een stel kinderen. De opbrengsten waren bestemd voor jeugdwerk in de parochie.

M zei op 9 juni 2018 om 02:02 uur

Pater Jan kwam op zondag uit Boxtel, op zijn brommer, om de mis te lezen. Ik was jong, maar weet nog dat zijn preken vuriger en intenser waren dan die van de andere priesters.

Marilou NillesenBHIC zei op 9 juni 2018 om 17:20 uur

Prachtige anekdotes en herinneringen! Bijzonder dat iedere pastoor, kapelaan en pater zo zijn eigen verhaal weer met zich meebrengt. Dank voor het delen!

Toon Van de Valk zei op 18 juni 2018 om 21:56 uur

Bouwpastoor Van Vlokhoven zou morgen (19 juni 2018) 100 jaar geworden zijn. Er zal een kaars branden als nagalm van zijn stem in zijn kerk.

Marilou NillesenBHIC zei op 19 juni 2018 om 14:49 uur

Prachtig verwoord, Toon, en wat mooi en stijlvol om daar op deze manier bij stil te staan. Dank voor je berichtje hier.

M zei op 9 november 2018 om 06:29 uur

Toen deze kerk gebouwd werd, vroegen de bouwvakkers om gevarengeld toen het gebouw toch wel erg hoog begon te worden. Bouwpastoor van Vlokhoven beklom het hoogste gedeelte van de kerk, aan de kant van de pastorie (niet in beeld op bijgaande foto). Daar stond hij, in zijn wapperende toog. Het gevarengeld kwam er niet.

Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 14:21 uur

pastoor v Vlokhoven is opgevolgd door pastoor Harrie Hamers die na zijn 65e verhuisde naar HEERDE. Pastoor v Vlokhoven was tijdens de bouw in de kost op de St Josef pastorie braak huizen zuid. Maria Magdalena is gesloopt. Daar staat nu een appartementen complex

Jo van Deursen zei op 9 november 2018 om 15:04 uur

deze kerk is in 2002 aan de eredienst onttrokken De architect was H Koene De laatste koster was Jos van den Heuvel die bij het sluiten de kerkelijke onderscheiding Pro Ecclesia et Pontify heeft gekregen waar de Roomse Kerk wel wat ruimhartiger had mogen zijn

Lisette KuijperBHIC zei op 13 november 2018 om 14:19 uur

Hartelijk dank voor jullie reacties! Wat een mooi gezicht moet dat geweest zijn, pastoor van Vlokhoven met wapperende toog op het hoogste gedeelte van de kerk! Jammer dat er geen gevarengeld werd toegekend. Hopelijk zijn er dan ook geen ongelukken gebeurd bij de bouw van de kerk.

Bedankt voor jouw aanvullingen, Jo. Goed om te weten wat er uiteindelijk met de kerk is gebeurd.

M zei op 14 november 2018 om 05:28 uur

Door de kerk op te gaan in zijn toog "bewees" de pastoor dat het gevaar wel meeviel..... ik heb nooit iets over ongelukken gehoord tijdens de bouw.
Voor de inwijding van deze kerk gebruikte de parochie een nieuw gebouwde noodkerk an de Kalanderstraat. Dat gebouw werd later een timmerfabriek.

Rini de Groot zei op 14 november 2018 om 08:36 uur

Het 'Pòterke' Pater Jacobs van Stapelen uit Boxtel kwam ook met broomerke de Mis lezen in Best, daarbij waren de preken kwaliteit was bij de tijd ! Er werd wel eens gevraagd 'hoe laat hij de Mis deed.' Werd gevraagd voor een Huwelijksmis op te dragen, maar na afloop was er dikwijls, geen fooi. Kort na z'n vertrek is hij uit het ambt gestapt. Of dat ook 'Jan' was weet ik niet.

Lisette KuijperBHIC zei op 20 november 2018 om 14:00 uur

Gelukkig maar! En die pastoor moet dan behoorlijk wat lef hebben gehad :) Bedankt ook voor jouw reactie, Rini! Zo te lezen zou dit best eens dezelfde pastoor geweest kunnen zijn met zijn brommertje en zijn 'intense' preken!

Toon van de Valk zei op 20 november 2018 om 14:22 uur

Nee, Lisette. Die met zijn brommer was pater Jan. De pastoor was een harde werker en deed alles voor zijn kerk. Ook fysiek werk maar ik weet niet of hij alles deed met zijne toog. Uit overlevering weet ik dat Pastoor van Vlokhoven veel en hard werkte om fondsen te werven om zijn kerk te kunnen bouwen!

Lisette KuijperBHIC zei op 21 november 2018 om 13:39 uur

Helemaal helder, Toon! Bedankt voor je reactie en fijn om te lezen dat de beide pastoors zulke harde werkers waren.

Henry Hagen zei op 29 november 2019 om 15:05 uur

Ik ben ongeveer tussen 1975 en 1980 als kind misdienaar geweest in de Magdalenakerk. In die tijd waren er pastoor Van Vlokhoven, kapelaan Chris Ruijs en pater Jan. (zijn achternaam weet ik niet) Eerst in de doordeweekse dienstjes 's morgens en 's avonds in het kapelletje achter de grote kerk en later vooral op zaterdagavond in de grote kerk.
Pastoor Van Vlokhoven vond ik een nogal norse man. Hij kreeg ook regelmatig heel lange hoestbuien achter het altaar. Ik ben ook nog verschillende keren met het wijwatervat met kwast meegeweest met zijn Ford Taunus naar uitvaarten op het kerkhof.
Kapelaan Ruijs was sterk begaan met het jongerenwerk. Hij gaf ook godsdienstles op de Magdalenaschool en zong ook liedjes met zijn gitaar. Op woensdagmiddag liep hij altijd mee met de vrijwilligers achter de vrachtwagen om oud papier op te halen. En elk jaar organiseerde hij een misdienaarsreisje. Ook een keer helemaal naar Castricum aan Zee met een grote bungalowtent.
Pater Jan was er niet zo vaak, maar hij had wel veel humor. Ik ben zelfs een keer samen met kapelaan Ruijs met de fiets naar Hulsel gereden (bijna tegen de Belgische grens) waar de ouders van pater Jan in een boerderij woonden.
Toch wel veel jeugdsentiment, uit een tijd die niet meer bestaat.

Thijs de LeeuwBHIC zei op 3 december 2019 om 12:18 uur

Hallo Henry, fijn dat je hier hebt willen reageren! Mooi om te horen dat je zulke goede herinneringen hebt aan het roomse leven van toen, een tijd die inderdaad wel heel ver weg lijkt te liggen, ook al is het eigenlijk nog niet eens zo heel lang geleden natuurlijk. Je hebt de pastoor ook een best lange tijd van dichtbij meegemaakt als misdienaar. Mooie typering die je van hem geeft. Je ziet het meteen voor je.

Wat vond je het mooiste aan het misdienaar zijn als ik vragen mag? Heb je daardoor zelf nog ooit overwogen om priester te worden of dat toch ook weer niet?

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.