Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Clemenskerk in Nuenen

RK kerken

Zouden de gewijde plaatsen in Nuenen heidense wortels hebben? In ieder geval was de begraafplaats op de Kerkakkers vroeger een Germaans grafveld. Er zou daar ook een bron zijn geweest die door de Germanen werd vereerd.

Nog in de Romeinse Tijd woonden hier al christenen, die deze bron mogelijk hebben gekerstend en toegewijd aan Sint-Quirinus.

Tussen 500 en 700 werd deze streek definitief christelijk. Dat was het werk van benedictijnen. Zij hadden een bijzondere devotie voor de H. Clemens, die rond het jaar 100 paus was.

De naam van de huidige parochiekerk verwijst naar deze geschiedenis en in de kerk zelf is een beeld te vinden van Quirinus. Bovendien werd tot 1960 in de Nuenense kerk water toegewijd aan Quirinus, dat gebruikt werd tegen oog- en huidziekten.

Foto: © J. van Nes, 2009 Bron: www.reliwiki.nl

Foto: © J. van Nes, 2009 Bron: www.reliwiki.nl

Al met al waren Clemens en Quirinus door de eeuwen heen dus de belangrijkste heiligen voor Nuenen. Overigens is het niet duidelijk aan welke van de twee de kerk was toegewijd toen Nuenen in 1225 een zelfstandige parochie werd.

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Foto: BHIC / Frans van de Pol, 2014

Zoals de meeste kerken in Noord-Brabant werd ook de kerk van Nuenen in 1648 in beslag genomen. Pas in 1798 kregen de katholieken hun kerk terug, maar enkele jaren eerder was de toren ingestort en het kerkgebouw een bouwval geworden. Daarom bleven de katholieken gebruik maken van de schuurkerk, die stond op het plein voor de huidige kerk en in 1823 grondig werd verbouwd.

Ondertussen had de gemeente de toren van de oude kerk weer opgebouwd, maar de kerk zelf bleef een ruïne.

In de loop van de negentiende eeuw bleek de voormalige schuurkerk toch niet te voldoen. Uiteindelijk viel het besluit om een ‘echte’ kerk te laten bouwen. In 1872 werd de huidige Clemenskerk in gebruik genomen.

Sinds 1935 staat op de Kerkakkers, op de plaats van de verdwenen middeleeuwse kerk, een groot kruisbeeld.

De kerk was natuurlijk middelpunt van de parochie, maar als gelovige had je te maken met mijnheer pastoor en zijn kapelaans. Kun je ze nog voor de geest halen? Denk aan pastoor Aldenhuijsen, hiernaast op de foto. Hij had waakte in de jaren vijftig en zestig voor het zieleheil van de parochianen, samen met zijn kapelaans F.J.H. Schreuder en Jac. Barten. Om een indruk te krijgen van zijn 'werklast': omstreeks 1955 ging het om 3900 katholieke inwoners in Nuenen - volgens de Piusalmanak althans.

Over pastoor Aldenhuijsen en de andere geestelijken van de Clemenskerk weet je vast nog wel wat verhalen te vertellen. Deel ze met ons hieronder!

Pastoor H.A. Aldenhuijsen (Katholiek Documentatie Centrum, AFBK-2a11935) Pastoor Aldenhuijsen
4

Reacties (4)

Henk van den boom zei op 19 oktober 2019 om 22:23 uur

Ik heb nog 2 aquarellen van deze pastoor in bezit
Hij was een begenadigd schilder

Annette zei op 20 oktober 2019 om 12:05 uur

Ook heeft deze pastoor heeft tijdens de bevrijding een dagboek bijgehouden.

http://janvanbakel.nl/Nuenen/Aldenhuijsen.htm

Helena zei op 21 oktober 2019 om 22:57 uur

@Annette, - dit is zeker interessant om te lezen. Dank je wel voor deze link.

Annette zei op 22 oktober 2019 om 12:39 uur

Helena, graag gedaan. Dit dagboek verdient wel wat meer belangstelling.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.