Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Korvelse kerk in Tilburg

RK kerken

De parochie van Korvel ontstond in 1850. Toen werd deze afgescheiden van de oude Tilburgse parochie en werd toegewijd aan de schutspatroon van de stad: de H. Dionysius.


Dat was verwarrend, want ook de kerk van het Goirke en Heike zijn gewijd aan die heilige. Daarom kreeg de Korvelse kerk er later een patroonheilige bij: de H. Antonius van Padua. Niet dat dit een einde maakte aan de verwarring: op een zeker moment waren er drie Antoniuskerken in Tilburg. Gelukkig kent die stad maar één Korvelse kerk!

Het huidige bedehuis, dat van 1923 dateert, staat aan de zuidrand van het Korvelplein. Het werd getekend door architect Eduard Cuypers. De voorganger, een waterstaatskerk uit 1852 naar een ontwerp van Hendrik van Tulder, stond er midden op.

Sinds een fusie in 2012 behoort de Antoniuskerk tot de nieuwe parochie De Goede Herder. Die zat met drie kerken teveel: het onderhoud ervan gaat de financiële draagkracht van de parochie te boven. Daarom gaat men die kerken op termijn sluiten en de bisschop van ’s-Hertogenbosch besloot, dat de monumentale Korvelse kerk er daar één van zal zijn. Over de herbestemming van het gebouw wordt volop nagedacht en gediscussieerd.

Foto: P. van Galen, 1993. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 307.950Foto: P. van Galen, 1993. Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed 307.950

De kerk stond centraal in het godsdienstige leven van vroeger. Maar de bezieling van een parochie moest natuurlijk komen van de pastoor en zijn kapelaans.

Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de priester W.H.M. van der Waarden? Hij werd in 1939 pastoor van de Korvelse kerk en hij oefende dat ambt ook nog uit in de jaren veertig, vijftig en zestig. Deze geestelijke was ook diocesaan onderdirecteur van de Jeugdbeweging in Den Bosch.

Kapelaans van pastoor Van der Waarden ware onder andere de heren J. van der Hagen, J. Smulders en W. Saris.


Pastoor Van der WaardenPastoor W.H.M. van der Waarden (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-2A10279) Pastoor Van WaardenPastoor W.H.M. van der Waarden (eerste van rechts) (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. AFBK-3c1751)

 

1

Reacties (1)

wynand van der waarden zei op 17 oktober 2019 om 22:08 uur

leuk

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.