Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Sint Lambertuskerk in Orthen

RK kerken

De Sint Lambertus was een neoromaanse kruiskerk aan de Oude Rijksweg, ontworpen door H.C. Dobbe, gebouwd in de periode 1886-1887 en geconsacreerd in 1889. De kerk was het middelpunt van de veel oudere, in de 13e eeuw ontstane parochie Orthen - de oudste parochie van 's-Hertogenbosch.

Was je bijvoorbeeld parochiaan in de jaren vijftig of zestig? Dan zul jij je pastoor Schouten nog wel herinneren. Volgens de Piusalmanak werd hij op 23 oktober 1953 benoemd tot herder van de H. Lambertusparochie, met als uitvalsbasis de gelijknamige kerk aan de Oude Rijksweg. Met ingang van 1954 kreeg hij steun van kapelaan P.J.F. van Tuyl. Schouten bleef pastoor van Orthen tot zijn aan zijn overlijden in 1967. Hij werd 47 jaar.

Omdat de stad maar bleef groeien, werd de ligging van de Lambertuskerk steeds ongunstiger. Tot op het punt dat in de jaren vijftig besloten werd om een nieuwe parochie te stichten, onder de naam San Salvator. Schouten werd tot bouwpastoor benoemd.

In 1956 was de San Salvatorkerk, aan de Schaarhuisstraat 14 in Orthen, gereed voor gebruik. De Lambertuskerk werd aan de eredienst onttrokken en in 1962 afgebroken.

In 2014 was het vervolgens de San Salvatorkerk,die aan de eredienst werd onttrokken. Maar dat betekende niet het einde van de bijbehorende geloofsgemeenschap. Enkele jaren eerder hadden gelovige San Salvatorianen namelijk al besloten om een “doorstart” te maken van de Salvatorkerk. Met als resultaat de San Salvator Gemeenschap, die - zo lezen we op de website - inmiddels bijna 600 leden telt en  openheid, oecumene en gastvrijheid centraal stelt. Hun vieringen vinden plaats in Dagcentrum Eygenweg aan de Van der Eygenweg 1.

Reageer hieronder, deel jouw herinneringen en vul dit verhaal aan!

Bronnen

Wies van Leeuwen, De verdwenen kerken van Noord-Brabant (WBooks, Zwolle 2017) 32, 80, 120-121.

Website San Salvator Gemeenschap

Foto's

Installatie pastoor J.E. Schouten. V.l.n.r. emeritus-pastoor Verhoeven, moeder pastoor Schouten, pastoor Schouten, deken Van Loon, 1954 (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0010470)

De Sint Lambertuskerk (foto: Fotopersbureau Het Zuiden, bron: collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, id.nr. 0010392)

De San Salvatorkerk (foto: Christian van der Ven, 2013, bron: Wikimedia Commons)

Pastoor Schouten (foto: collectie Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 2a14610)

5

Reacties (5)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:52 uur

U schrijft: 'De San Salvatorkerk heeft het nog volgehouden tot in 2014, toen ook voor deze kerk het doek viel. Het gebouw werd onttrokken aan de eredienst, een gevolg van teruglopend kerkbezoek.' Deze sluiting had echter wel een wrange bijsmaak. De parochie bloeide maar volgde in de liturgie niet altijd de regels van het bisdom. Die besloot om in te grijpen en zowel kerkbestuur als pastores werden buiten spel gezet. De parochie werd onderdeel van de Bossche stadsparochie en een van priesters droeg er 's Zondags de H. Mis op voor een handjevol gelovigen volgens de richtlijnen van het bisdom. De 'San Salvatorgemeenschap' hield en houdt haar liturgievieringen nog steeds in het Dagcentrum aan de Eygenweg in Orthen.

Louis Bressers zei op 13 juli 2019 om 16:16 uur

In de oude Lambertuskerk is in 1894 onder pastoor Crefcoeur een uurwerk geplaatst door de Firma A. Vos uurwerkenfabriek te Nuenen.
Dit uurwerk moet bij de sloop in 1961 nog aanwezig geweest zijn. Kan iemand mij vertellen wat daar toen mee gebeurd is: herplaatst in de nieuwe kerk?vernietigd? of gewoon verdwenen

Thijs de LeeuwBHIC zei op 16 juli 2019 om 10:09 uur

@Toine: bedankt voor je reactie. En goed dat je ook deze kant van het verhaal belicht, want alléén teruglopend kerkbezoek doet dus eigenlijk geen recht aan wat er is gebeurd. Triest dat er geen andere oplossing werd gevonden, maar gelukkig doet de voortgezette San Salvator Geloofsgemeenschap goed, zie ik op hun website. Ik heb de tekst op deze ontwikkeling aangepast met link naar de site.

@Louis: goede vraag, zulke info is vaak lastig te achterhalen. Ik zoek nog even verder, maar misschien dat iemand anders in de tussentijd nog van hulp kan zijn..?

Fike van der Burght zei op 13 augustus 2019 om 21:18 uur

Het verhaal over de teloorgang van de San Salvatorkerk is nog schrijnender. De kerk is voor een groot deel volgens overlevering betaald door de moeder van pastoor Schouten. En door vele parochianen met eigen handen gebouwd. Mijn opa Jan Vesters was daar nauw bij betrokken. Het was een kerkgebouw van de gemeenschap van Orthen door de mensen zelf gebouwd. In 2014 met een bruut gebaar door de bisschop afgenomen. Mijn ouders zijn als eerste getrouwd in de kerk in 1956 (althans zo wordt verteld).

Mariët BruggemanBHIC zei op 14 augustus 2019 om 10:06 uur

Bedankt voor je reactie Fike, Toine Janssen heeft dit in zijn reactie van 28 februari 2019, zie hierboven, ook benoemd. Inderdaad jammer dat een bloeiende geloofsgemeenschap op deze manier hun gebouw is ontnomen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.