Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Maria Geboortekerk in 's-Hertogenbosch

RK kerken

In 1965 werd de parochie Maria Geboorte gesticht. Maar het bijbehorende kerkgebouw, aan de Evertsenstraat 35, werd pas in 1970 voltooid. Tijdens de bouwperiode konden de parochianen alvast terecht in twee houten noodkerken, die bekend stonden als de 'zwarte' en de 'bruine kerk'.

De Maria Geboortekerk, foto: Job van Nes, bron: reliwiki.nlDe zwarte kerk lag aan de Brussellaan, de bruine kerk aan de Rijzertlaan. Dat er twee noodkerken werden ingericht, kwam niet zo vaak voor. De nieuwe stadsparochie telde echter een behoorlijk aantal gelovigen. Deze parochianen werden bediend door de paters Assumptionisten (een naam die verwijst naar de Tenhemelopneming van Maria).

De definitieve Maria Geboortekerk was, zoals gezegd, in 1970 klaar voor gebruik en was gelegen in de nieuwbouwwijk de Kruiskamp in 's-Hertogenbosch-West. Het stenen gebouw was een ontwerp van architect Elemans uit Oss. Zoals de meeste nieuwe kerken in Brabant toentertijd was het resultaat een modern, sober gebouw zonder toren en met een granietstenen vloer. De noodkerken hadden hun taak volbracht en werden gesloopt.

Pastor Jac. Berk van de parochie Maria GeboorteIn 1999 werd de Maria Geboortekerk aan de eredienst onttrokken, een gevolg van het teruglopende aantal kerkgangers. Een jaar later werd het gebouw gekocht door de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt.

Hoe het de parochianen verging? Zij vielen voortaan onder de nieuwe Emmausparochie en konden terecht in de St. Annakerk aan de Boschmeersingel. Dit werd de parochiekerk van 's-Hertogenbosch-West.

Heb jij nog herinneringen aan het leven in de parochie Maria Geboorte, aan de kerk en de geestelijken van toen? Reageer dan hieronder en vul deze pagina aan.

Foto's

  • De Maria Geboortekerk van 1970 (foto: Job van Nes 2010, bron: reliwiki.nl)
  • Pastoor Jac. Berk van de Maria Geboortekerk. Foto: Felix Janssens/ collectie Erfgoed 's-Hertogenbosch, nr. 0074840
10

Reacties (10)

Toine Janssen zei op 28 februari 2019 om 16:42 uur

Zowel parochie als de bijbehorende (nood-) kerken waren vanaf het begin toegewijd aan Maria Geboorte en werden bediend door de paters Assumptionisten (wat verwijst naar de Tenhemelopneming van Maria). Hoe de naam 'H. Petrus' in dit verband in uw verslag is gekomen is mij een raadsel. In Den Bosch was er in 1965 al een parochie van H. Petrus Banden ( Sint-Pieterskerk).

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 maart 2019 om 11:50 uur

Beste Toine, ik moest het ook even opzoeken, waar ik die Petrus toch vandaan heb gehaald... Maar ik ben eruit. De verwarring moet zijn ontstaan, toen ik zowel informatie vond over een noodkerk voor de parochie Maria-Geboorte aan de Rijzertlaan (link: https://reliwiki.nl/index.php/,s-Hertogenbosch,_Evertsenstraat_35_-_Ger…), én informatie over een noodkerk H. Petrus aan de Rijzertlaan (link: https://reliwiki.nl/index.php/,s-Hertogenbosch,_Rijzertlaan_-_Petrus). Maar je hebt gelijk: nergens staat dat die noodkerk voor Maria-Geboorte ‘Petruskerk’ heette. Zou inderdaad ook heel vreemd zijn. Dus bedankt voor je correctie. Het verhaal is aangepast (en ook de naam van de Bruine Kerk op de overzichtspagina voor kerken in ’s-Hertogenbosch). Mocht je nog meer willen vertellen over deze of andere kerken, dan houden we ons natuurlijk van harte aanbevolen. Vriendelijke groet,

Emiel Bootsma zei op 13 juni 2019 om 22:51 uur

Mijn hoofd zit nog vol herinneringen, veel te veel om hier op te schrijven. Bovendien weet ik natuurlijk niet naar welke informatie u allemaal op zoek bent. Mocht u concrete vragen hebben, neemt u dan gerust contact.

Marilou NillesenBHIC zei op 20 juni 2019 om 08:47 uur

Bedankt voor je berichtje, Emiel, en dank voor je aanbod. We hebben je contactgegevens genoteerd!

Roy zei op 28 juni 2019 om 18:40 uur

In de jaren 1968 - 1975 ging ik naar De Zwarte Kerk op Kruiskamp, elk weekend was daar een soul-party ben soms een optreden van een lief-band. Bestaat deze locatie nog .

Marilou NillesenBHIC zei op 1 juli 2019 om 11:39 uur

Hallo Roy, een soulparty; dat klinkt ook helemaal jaren zestig/zeventig ;) Welk liedje is je het meest bijgebleven uit die tijd?

Of die locatie nog bestaat, durf ik niet te zeggen. Een snelle zoektocht online leverde mij geen informatie op, maar mogelijk zijn hier mensen die daar mee over kunnen vertellen? Ik ben benieuwd!

René zei op 4 mei 2021 om 15:28 uur

De schoolfeestjes/soulparties, daar weet ik nog wat van. Die waren meestal op zondagmiddagen in een soort van bijgebouw van "de Zwarte Kerk". En georganiseerd voor de middelbare schooljeugd. Eind jaren '60 hoorde ik bij de doelgroep en ben ik daar verschillende keren geweest. Het (nood)kerkgebouw, als zodanig, bestaat al lang niet meer.
Zouden er nog foto's van zijn?

Thijs de LeeuwBHIC zei op 6 mei 2021 om 13:51 uur

Hallo René, en bedankt voor je reactie. Wat leuk dat zulke "soulparties" wekelijks werden georganiseerd, kwam daar veel jeugd op af? Naar die foto's zijn ook wij heel benieuwd en nog op zoek. Misschien dat inwoners van 's-Hertogenbosch het BHIC daar nog aan kunnen helpen? Het blijkt erg lastig om foto's van twee noodkerken te vinden!

René zei op 7 mei 2021 om 09:17 uur

Dag Thijs,
Kruiskamp was een stadsdeel in ontwikkeling. Faciliteiten waren er niet of nauwelijks. Dus wanneer er, voor ons als adolescenten, wat georganiseerd werd keken we daar wel naar uit. Afspreken met wie en vooral ook hoe. Je wilde er qua kleding kek uitzien. Beetje indruk maken op de aanwezige meiden. ..... Muziekkeuze was ook belangrijk. Je kon wat uit de eigen platencollectie meenemen en met wat geluk belandde dat op de draaitafel. Kortom, mooie herinneringen aan een zorgeloze tijd. Van oude mensen en dingen die voorbijgaan.......

Thijs de LeeuwBHIC zei op 9 mei 2021 om 16:17 uur

Hallo René, dank voor de uitleg. Dat verklaart wel waarom deze feesten zo goed werden bezocht. Leuk dat je er nog wat meer over wilde vertellen.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.