Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Kapucijnenkerk in Velp

RK kerken

De barokke kerk van het kapucijnenklooster Emmaüs in Velp werd in gebruik genomen in 1733. Het godshuis staat er nog steeds en is gewijd aan de Onbevlekte Ontvangenis van Maria. Wat weet jij nog te vertellen over het rijke roomse leven zoals zich dat vroeger in en rondom dit bijzondere gebouw afspeelde?

Interieur van de KapucijnenkerkInterieur van de Kapucijnenkerk (BHIC, 1907-001364, Fotostudio Jean Smeets, Grave)

In de jaren zestig bijvoorbeeld had pater Theodardus, de kloosteroverste ofwel 'gardiaan', deze openbare kerk onder zijn hoede. Hij werd toen bijgestaan door pater Timotheus. De Kapucijnenkerk waarin zij vroeger te vinden waren, is ondanks de niet geringe ouderdom nog in goede staat. Het heeft de status van Rijksmonument. In de kerk zijn onder andere zij-altaren te vinden met schilderijen van de heiligen Antonius en Franciscus, een houten preekstoel uit de 17e eeuw en diverse grafzerken en wapenborden uit de 18e eeuw.

Je kunt je herinneringen aan de kerk en aan de paters hieronder met ons delen.

 

Kapucijnenklooster Emmaus, voorzijde kerk en klooster (BHIC, VEL0087, fotograaf onbekend)

Pater kapucijn aan het werk

Pater kapucijn aan het werk in het klooster in Velp, ca. 1962. (BHIC, VEL0124, fotograaf onbekend)

4

Reacties (4)

Bas van Nieuwland zei op 8 juni 2019 om 14:35 uur

Ik ben hier zelf nog (op speciaal verzoek van mijn ouders, die daar ook getrouwd waren) op 9-1-2000 gedoopt door Pater Charles Hoofd O.S.A (1930-2016). Daarnaast staat me ook bij dat bij het overlijden van mijn overgrootvader Johannes Jacobus Marinus Opsteegh (1914-2006) hier een mis werd gehouden.

Marilou NillesenBHIC zei op 11 juni 2019 om 09:12 uur

Bijzonder Bas! Als ik het goed begrijp, was je zelf zes toen je de mis voor je overgrootvader bijwoonde? Wat is je het meest bijgebleven?

Bas van Nieuwland zei op 11 juni 2019 om 14:49 uur

Als dit bij de begrafenis was, was ik inderdaad 6 of 7. Maar het zou ook een latere intentiemis kunnen zijn geweest. Het meest herinner ik me het barokke interieur (dat was ik niet gewend omdat de kerk in ons dorp neogotisch is) en de vele wapenschilden die in de kerk zijn afgebeeld.

Marilou NillesenBHIC zei op 12 juni 2019 om 09:59 uur

Ah, ik begrijp het, Bas. Ik kan me voorstellen dat dat imposant overkomt, zo'n grootse inrichting, en ontzagwekkende heraldiek. Bedankt voor je aanvulling!

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.