Het rijke roomse leven in brabant 1900-1970

De Nazarethkerk in Oosterhout

RK kerken

Vroeger was er in Oosterhout de parochie H. Huisgezin van Nazareth, met als middelpunt de Nazarethkerk. Dat was een modern godshuis in de stijl van de Bossche School, zoals ze tijdens de wederopbouw op veel plaatsen in Brabant uit de grond schoten.

De Nazarethkerk (Foto: Kris Roderburg, bron: Coll. Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)De kerk werd geopend in 1960 en was een ontwerp van architect Jan van der Laan (een van de grondleggers van de Bossche School) in samenwerking met Hermans, v.d. Eerden en Kirch. Er ontbrak een toren en daarom viel het gebouw niet meteen op als een plek van rooms-katholieke eredienst.

Op een van de foto's zien we pastoor G. Roks. Hij kreeg de parochie H. Huisgezin van Nazareth in 1961 onder zijn hoede, op 47-jarige leeftijd.

Pastoor G.L.M. Roks (bron: Katholiek Documentatie Centrum, id.nr. 2A7936)

In 2004 werd de kerk gesloten. Daarna werden pogingen gedaan om het bijzondere staaltje moderne architectuur een nieuwe bestemming te geven. Het burgerinitiatief Task Force Toekomst Kerkgebouwen zette zich daar bijvoorbeeld voor in. Alle protest ten spijt, werd het gebouw in de ochtend van zaterdag 24 maart 2007 gesloopt, om plaats te maken voor een nieuw zorgcentrum.

Reageer hieronder en deel met ons jouw herinneringen aan de kerk, de parochie en aan de geestelijken met wie je vroeger te maken had.

Foto's

  • Nazarethkerk. Foto: K. Roderburg, bron: Rijksdienst Cultureel Erfgoed, nr. 522.431
  • Pastoor G.L.M. Roks. Bron: Katholiek Documentatie Centrum, nr. 2A7936
6

Reacties (6)

Paulien Verhaak zei op 9 januari 2019 om 07:31 uur

deze mooie kerk is helaas gesloopt. wat is er gebeurd met de religieuze voorwerpen uit de kerk, zoals het gebeeldhouwde altaar, het mariabeeld en dergelijke?

Hilde JansmaBHIC zei op 15 januari 2019 om 09:43 uur

Beste Paulien, ik heb zelf antwoord op je vraag proberen te zoeken en navraag gedaan bij Thijs, de auteur van dit artikel. Helaas hebben we beiden niet terug kunnen vinden wat er gebeurd is met de religieuze voorwerpen uit de kerk.
Wat we wel terug hebben gevonden, zijn enkele foto's van de sloop: http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/alle-afbeeldingen/detail/29719a1a-… Op de foto's lijkt de sloop te zijn begonnen zonder dat eerst bijzondere werken uit de kerk zijn verwijderd.
Daarnaast blijkt op verschillende websites de sloop nogal onverwachts te zijn begonnen, wat het mogelijk maakt dat er geen kans was om de religieuze voorwerpen een gepaste bestemming te geven: https://kerk-en-orgel.nl/record.php?action=display_ordered&province=nb&… , https://www.reliwiki.nl/index.php/Oosterhout,_Slotlaan_23_-_Huisgezin_v… en http://www.toekomstkerkgebouwen.nl/nl/content/3-0-30/noodzaak.htm.
Misschien heeft het zin navraag te doen bij de gemeente Oosterhout, aangezien de sloop vrij recent heeft plaatsgevonden weet iemand daar zich hopelijk nog wat details over de sloop te herinneren... En het is natuurlijk ook altijd nog mogelijk dat iemand anders jouw vraag leest en een antwoord weet, dat zou in ieder geval mooi zijn!

Tanja Jansen van meer zei op 17 april 2019 om 21:42 uur

Ben hier gedoopt als baby heb mn doopkaars nog steeds is mooi hoor groetjes Tanja

Mariët BruggemanBHIC zei op 24 april 2019 om 19:27 uur

Wat mooi dat je je doopkaars nog steeds hebt. Woonden jullie in de buurt van deze kerk en kwam je er misschien vaker?

Jolanda van Dooren zei op 2 maart 2021 om 23:17 uur

Hallo mijn zoon wil gaan trouwen en heeft nu een doopakte nodig maar de kerk is afgebroken. Weet iemand waar ik dat nu kan opvragen

Norah zei op 2 maart 2021 om 23:41 uur

Bij het bisdom waar deze parochie onder viel.
Mvg.

Reactie toevoegen

Je e-mailadres is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.