Aldus de constituties van de Broeders van Huijbergen, waarin nog steeds opvoeding en onderwijs centraal staan, en dat al sinds het begin, in 1852. Vanaf dat jaar namelijk werkten een paar (leken)broeders onder de leiding van een priester nauw samen met enkele leken-onderwijzers in een weeshuis en een pensionaat.
In 1854 richtte de bisschop van Breda, Mgr. Van Hooydonk, de kloosterorde van de Christelijke Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Allerheiligste Maagd en Moeder Gods Maria (kortweg de Broeders van Huijbergen genoemd) op en gaf hun alle rechten op de gebouwen van de voormalige laatste priorij van de Wilhelmietenorde in Huijbergen (die in 1847 gesloten was).
Door toedoen van de broeders kon het oude Wilhelmietenklooster uitgroeien tot een indrukwekkend en gerespecteerd opvoedingscentrum, bestaande uit de alom bekende internaten, gecombineerd met een onderwijsinstituut, Sainte Marie.
De congregatie volgde de Regel van de Reguliere Derde Orde van de H. Franciscus van Assisië. De constituties stammen uit 1888 en werden in 1958 voor het eerst herschreven. In 1963 kreeg de congregatie het predikaat pauselijk. Daarna werd de leefregel herhaaldelijk aangepast door het kapittel.
In Noord-Brabant hadden de broeders, ook wel bekend als de "Christelijke Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van de Allerheiligste Maagd en Moeder Gods Maria", kloosters in:
- Bergen op Zoom (Sint Franciscusgesticht, klooster Pegasuslaan);
- Breda (Sint Jansklooster, klooster Roland Holststraat, Sint Franciscus Pabo, Broederhuis en school Karrestraat, Sint Willibrordusgesticht en Sint Elisabethgesticht);
- Ginneken (De Jeugdcentrale);
- Haaren (Broederhuis Kerkstraat);
- Huijbergen (Generalaat en Klooster Sainte Marie);
- Oosterhout (Broederhuis, weeshuis en patronaat Arendstraat, Broederhuis Limburgstraat);
- Ossendrecht (Internaat O.L. Vrouw ter Duinen);
- Princenhage, (klooster in Heilaar);
- Sint Willebrord (Broederhuis HUMO-convent).
Buiten Noord-Brabant hadden de broeders kloosters in o.a. Amsterdam, Amstelveen en Nijmegen. Buiten Nederland zaten de broeders in Indonesië en Brazilië.
Bronnen
- J. Smits, Vademecum van religieuzen en hun kloosters in Noord-Brabant. Alphen a/d Maas, 2010.
- Website Broeders van Huijbergen
Prospectus Waar werken de Broeders van Huijbergen?, ingezonden door Piet van Kaam (klik om te lezen):
Reactie toevoegen